Prevara

Takoj prekinite...

R.T.
6. 5. 2016, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zadnjih dneh so pri Varni na internetu dobili več prijav sumljivih klicev. Dogaja se namreč, da ljudi kličejo domnevni predstavniki centra za pomoč uporabnikom večjega tujega računalniškega podjetja, češ da so na njihovih računalnikih zaznali napake.

Arhiv Svet24
Prevaranti hočejo osebne podatke in podatke o kreditni kartici.

Klici prihajajo iz tujine, čeprav se telefonske številke klicateljev spričo raznih tehnik za potvarjanje telefonskih številk lahko zdijo lokalne. Pri Varni na internetu zato svetujejo previdnost tudi pri klicih tehnične podpore, ki na videz prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Hočejo vaše podatke

Pri Varni na internetu  svetujejo previdnost tudi pri klicih tehnične podpore, ki na videz prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabniku prevaranti predlagajo, da si namesti priporočeno programsko opremo, s katero lahko na daljavo dostopajo do domnevno ogroženega računalnika. Pogosto se lahko pojavijo prirejeni znaki okužbe, v primeru nesodelovanja pa lahko sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup programa ali licence za odpravo težav. V primeru, da žrtev na to ne pristane, lahko izbrišejo posamezne ključne datoteke ali pa nastavijo geslo, ki ga uporabnik ne pozna. Kar ne pomeni, da je podatke pametno posredovati, saj bodo prevaranti pobrali ves denar na kreditni kartici, računalnik pa bo še vedno potreboval popravilo.

Kako se jim izogniti?

V izogib takim oškodovanjem policisti svetujejo odpravljanje napak samo s strani pooblaščenih in preverjenih oseb, odsvetujejo pa vsakršno posredovanje osebnih podatkov ter podatkov o bančnih karticah, telefonskih številkah, IP naslovih in ostalem, kar v takih primerih, kot je izpostavljen, lahko omogoči goljufijo in prikrit dostop do računalnika.