Hladen tuš za paradne konje

Slovenska podjetja gor, energetika dol

M.K.
6. 5. 2016, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenska podjetja so lani v primerjavi z letom prej močno izboljšala poslovanje, po analizi lanskih bilanc ugotavljajo na AJPES.

STA
Poslovanje družb se je poslabšalov v dejavnosti oskrbe z energijo.

Izboljšali so se vsi kazalniki poslovanja, tudi v panogah, ki so bile v minulih letih izrazito slabe. So se pa poslabšali med nekaterimi doslej uspešnimi podjetji, pišejo današnje Finance.

»Slovenska podjetja so lani pomembno izboljšala poslovanje glede na prejšnje leto. Imela so približno 20 tisoč zaposlenih več kot leto prej, prav tako so izboljšala tako rekoč vse kazalnike in zvišala dodano vrednost na zaposlenega,« je ob predstavitvi lanskih rezultatov slovenskih družb povedal Marjan Širaj z AJPES.

Neto čisti dobiček slovenskih družb je lani glede na leto 2014 zrasel 81 odstokov.

Poslovanje podjetij se je izboljšalo v tako rekoč vseh dejavnostih, celo v gradbeništvu in prometu z nepremičninami. Se je pa poslabšalo poslovanje družb v dejavnosti oskrbe z energijo, glede na to da imajo energetska podjetja zaradi rekordno nizkih cen elektrike precejšnje težave. Domnevno je v največjem obsegu za poslabšanje rezultata zaslužna skupina HSE, predvsem njena Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje.

Na AJPES so lani zaznali precejšnje izboljšanje pri poslovanju espejev. Prihodki vseh espejev so znašali 4,7 milijarde evrov (to je sedem odstotkov več kot lani), neto celotni dobiček pa 360 tisoč evrov, kar je deset odstotkov več kot leto prej.