Črna kronika

"Deček miru" spet oskrunjen

M.K.
4. 4. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Neznanci so ponovno grobo oskrunili skulpturo »Deček miru«, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, na poti, ki vodi v Spominski park NOB

Skulpturi iz brona, ki je umetniško delo slikarke in kiparke Patricije Simonič so razbili in odtrgali laternico, jo ponovno močno opraskali, na hrbtnem delu pa so poglobili razpoke, ki so nastale ob prvem nasilnem napadu nanjo pred dobrim letom. 

Okoliščine v zvezi s poškodovanjem skulpture novogoriški policisti še preiskujejo in bodo glede na zbrana obvestila ustrezno ukrepali.

Bronasto skulpturo »Deček miru« je na simbolno mesto postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob z namenom »spraviti slovenski narod, državljanke in državljane Slovenije«.

Postavljena je kot poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem Spominskem parku NOB.  V spomin na ljudi, ki so bili nasilno umorjeni, zmetani v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu, takoj po koncu druge svetovne vojne - povojni poboji. Deček miru opozarja na preteklost, ki se ne sme več zgoditi in je zazrt v prihodnost- živeti v miru, prijateljstvu in sožitju.