Črna kronika

Begunec iz Iraka na enem od bazenov posilil 10-letnega dečka

STA
7. 2. 2016, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V goratem predelu na jugovzhodu Bolgarije sta v soboto dve begunki umrli zaradi podhladitve, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Zaradi podhlajenosti so v bolnišnico odpeljali še več drugih prebežnikov. V Avstriji medtem odmeva novica, da je begunec iz Iraka decembra lani na enem od dunajskih bazenov posilil 10-letnega dečka.

Reuters
Begunci prečkajo Srbijo

Ena od žrtev podhladitve v Bolgariji je bila stara med 14 in 16 let, druga pa med 30 in 40, so sporočili s tamkajšnjega notranjega ministrstva. "Naši obmejni varnostniki so ju nesli na rokah, da bi ju ogreli, a sta zaradi mraza vseeno umrli," je za lokalno televizijo dejala bolgarska notranja ministrica Rumjana Bašvarova.

V skupini 19 prebežnikov, v kateri sta potovali umrli migrantki, je bilo tudi 11 otrok, mlajših od 16 let. Policisti so jih našli v kraju Malko Tarnovo. Tam je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, zimske temperature pa je spremljal močan veter. Preživele so odpeljali v bolnišnico, kjer so morali dve osebi oživljati.

V Bolgariji, kjer sta že januarja dva begunca umrla zaradi podhladitve, so lani registrirali okoli 30.000 prebežnikov. Številni so državo prečkali nezakonito.

V Avstriji pa je te dni v javnost prišla novica, da je v začetku decembra lani 20-letni iraški begunec na enem od bazenov v glavnem mestu posilil 10-letnega dečka, ki je utrpel številne poškodbe. Deček je dejanje takoj prijavil in storilca, ki je zdaj v priporu, so prijeli že na bazenu.

Državno tožilstvo je zoper 20-letnika, ki je po balkanski poti v Avstrijo prišel sredi septembra lani, uvedlo preiskavo zaradi hude spolne zlorabe mladoletne osebe.