Svet

Nekateri begunci prisiljeni v boje v Siriji

STA
29. 1. 2016, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iranska revolucionarna garda je od novembra 2013 v Iranu rekrutirala na tisoče afganistanskih beguncev in migrantov, nekatere tudi na silo, za boj v Siriji na strani režimskih sil Bašarja al Asada, je danes v poročilu opozorila organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW).

Reuters
V Iranu živijo okoli trije milijoni Afganistancev, ki so tja zbežali zaradi nasilja v svoji državi ali pred preganjanjem.

Šiitski Iran je glavni regionalni podpornik režima v Damasku, ki mu nudi tudi finančno in vojaško podporo. Iran trdi, da Damasku vojaško pomaga samo z vojaškimi svetovalci na terenu. Borijo pa se prostovoljci, ki so večinoma Afganistanci, ki želijo braniti svete šiitske kraje v Siriji in Iraku v boju proti sunitskim skrajnežem, kot so skupina Islamska država.

Predstavniki organizacije so se konec lanskega leta pogovarjali z več deset afganistanskimi borci, ki so povedali, da so jim, ko so bili v Iranu, za pridružitev provladnim sirskim milicam ponudili finančne vzpodbude in ureditev stalnega bivališča v Iranu.

Nekateri so povedali, da so njih ali njihove sorodnike v sodelovanje v bojih v Siriji prisilili in so nato pobegnili v Grčijo, ali pa so jih vrnili v Afganistan, ker so sodelovanje zavrnili.

Nekateri so se priključili prostovoljno - iz verskih razlogov ali pa iz želje po ureditvi bivališča v Iranu.

Potrdili so tudi, da so jih novačili pripadniki iranskih elitnih enot, revolucionarne garde.

"Beguncem in migrantom za boj v Siriji niso ponujali samo nagrad, ampak so jih več v to prisilili z grožnjo, da jih bodo deportirali nazaj v Afganistan," je opozoril predstavnik HRW Peter Bouckaert. Da bi se temu izognili, so nekateri zbežali v Evropo.

V Iranu živijo okoli trije milijoni Afganistancev, ki so tja zbežali zaradi nasilja v svoji državi ali pred preganjanjem. Samo 950.000 jih ima po podatkih HRW status begunca.