Črna kronika

Mafija je sovladala Rimu; začenja se sojenje

STA/G.G.
5. 11. 2015, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Rimu se je začelo sojenje v odmevnem mafijskem primeru, ki je razgalil sistemsko korupcijo v italijanski prestolnici in posredno vodil tudi v padec mestnih oblasti. V primeru, ki je dobil naziv Mafia Capitale, bo na zatožno klop sedlo skupaj 46 obtožencev. Danes so jih tretjino zaslišali preko videokonference.

Sodni proces je rezultat obsežnih preiskav proti več deset lokalnim politikom, mafijskim šefom in podjetnikom, ki od lanskega decembra potekajo v italijanski prestolnici. Pokazale so ne le, da je mafija že leta aktivna v Rimu, temveč tudi, da na nek način celo sovlada večnemu mestu.

Obtoženi so domnevno vpleteni v prirejanje razpisov in druge sheme delovanja, katerih namen je bilo "črpanje" denarja, namenjenega javnim storitvam - od pobiranja smeti do sprejemanja beguncev.

Glavni obtoženec v primeru je nekdanji neofašistični terorist Massimo Carminati. Leta 1981 je v streljanju s policijo izgubil oko, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Enooki. Prav z njegovo aretacijo decembra lani je postalo jasno, v kolikšni meri so kriminalne skupine infiltrirane v mestnih oblasteh.

Med drugim prisluhi, ki so prišli v javnost, vključujejo besede Carminatijeve desne roke, da je pobiranje denarja, namenjenega beguncem, bolj dobičkonosno kot trgovanje z drogami.

Škandal je močno okrnil ugled italijanske prestolnice in imel politične posledice. Posredno naj bi vodil celo v nedavno razpustitev mestnega sveta, ki je s položaja odnesla župana Ignazia Marina. Ta sicer ni bil osebno vpleten v preiskave, je pa njihov predmet več članov njegove mestne vlade. Očitali so mu tudi preveč mlačno ukrepanje za povrnitev ugleda mesta.

Na današnji prvi obravnavi v rimski sodni palači so prva zaslišanja Carminatija in še približno tretjine obtoženih iz varnostnih razlogov opravili po videokonferenci iz mestnega zapora Rebibbia, tako pa bo tudi v prihodnje. Zaslišanja naj bi sicer izvajali štirikrat tedensko do predvidoma julija prihodnje leto.