Črna kronika

Sodišče odločilo; dokazi v zadevi Balkanski bojevnik pridobljeni zakonito

STA/G.G.
3. 11. 2015, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti štirih obsojenih v zadevi Balkanski bojevnik, poročata današnji izdaji Dnevnika in Dela. S tem je obsodilna sodba za Sandro Udrih, Dejana Zupana, Marka Bublića in Anesa Selmana postala dokončna. Bistveno pa je, da je s tem sodišče potrdilo, da so bili dokazi, ki so jih zbrali italijanski preiskovalci, pridobljeni zakonito.

STA
Pestra druščina.

Po poročanju obeh časnikov bo sodišče na naslednjem sojenju, kjer bodo sodili tudi prvoobtoženemu Draganu Tošiću in ostalim, ki so bili prvič oproščeni, ponovno pretehtalo, ali so morda krivi tudi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Odločitev vrhovnega sodišča je pomembna tudi zato, ker je sodišče s svojim sklepom dokončno potrdilo, da so bili dokazi, ki so jih zbrali italijanski preiskovalci, pridobljeni zakonito. Obramba namreč že od začetka ponavlja, da so se obtoženi znašli v postopku na podlagi nezakonitih dokazov.

Na prvem sojenju je sodišče menilo, da so bili dokazi, ki so jih pridobili italijanski in urugvajski preiskovalci, pridobljeni zakonito, dokazi slovenskih in srbskih preiskovalcev pa ne. Višji sodniki pa so menili, da so zakoniti vsi dokazi, zato ostajajo v sodnem spisu.

Glavne obravnave v novem postopku se še niso začele prav zaradi tega vprašanja. Višji sodniki so delno razveljavili že dva sklepa okrožne sodnice, s katerima je argumentirala stališče, da so vsi dokazi zakoniti, še pišeta časnika.

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku letošnjega junija potrdilo veljavnost večine dokazov v zadevi Balkanski bojevnik. Odločilo je namreč, da je bila odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, s katero to ni ugodilo zahtevi obtoženih za izločitev večine dokazov, v večjem delu pravilna.

Obramba je predlagala izločitev praktično vseh dokazov: slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je botrovalo oprostilni sodbi za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev, in je primer skupaj z dokazi vrnilo v ponovno sojenje.