Črna kronika

Služili s priseljevanjem tujcev v Slovenijo

B.K.
8. 10. 2015, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koprski kriminalisti so že od leta 2013 za petami zlorabam delovnih dovoljenj s strani tujcev. Skupaj z upravnimi enotami, Zavodom za zaposlovanje in DURSom so celovito pristopili k reševanju tovrstnih kaznivih dejanj.

Arhiv Svet24

V letu 2015 so koprski kriminalisti tako končali preiskavo zoper zakonski par iz Srbije, ki je na območju Slovenske obale in Ljubljane v letih 2014 in 2015 izvršil kar 23 kaznivih dejanj povezanih z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje 23 tujcev. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, kamor je bila tudi podana kazenska ovadba zoper osumljene.

V preiskavi je bilo skupno ovadenih osem oseb v starosti od 30 do 60 let, ki prihajajo iz Ljubljane, Portoroža in Srbije, poroča koprska policija.

Osumljenci so si z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za bivanje pridobili večje premoženje, za katerega policija ocenjuje, da je znašalo približno 23.000 evrov oziroma približno 1.000 evrov na tujca.

V  vseh obravnavanih primerih je bilo ugotovljeno, da je neka oseba ali skupina v Sloveniji registrirala več podjetij, ki so bila nato v roku nekaj dni prodana tujcem, državljanom Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Thinkstock

Tujci so si nato uredili delovno dovoljenje in pridobili bivalno dovoljenje ter si na tak način nameravali urediti zgolj pravni status na območju Slovenije, nakar bi odšli v druge države Evropske unije. Šlo je za tako imenovano veriženje podjetij, saj sta organizatorja ustanovila večje število podjetji, katera sta proti plačilu predajala tujcem za ureditev statusa.

V treh primerih so si tujci na podlagi izdanega delovnega dovoljenja prijavili začasno prebivališče na območju Slovenije, a se niso nikoli dejansko zadrževali na območju Slovenije. Takoj po pridobitvi dovoljenja za prebivanje so namreč odšli na območje drugih držav članic EU. Podjetja so bila torej ustanovljena zgolj »fiktivno«, z namenom ureditve statusa v Sloveniji.

Za overitev lažne vsebine je sicer zagrožena zaporna kazen do treh let, za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države pa zaporna kazen do petih let in denarna kazen.