Črna kronika

Napadli srbsko transseksualko

pr
30. 7. 2015, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Ubil te bom, peder! Zaklal te bom,« se je napadalec drl na Dajano Pospiš, ki je bila pred tem moški po imenu Dolf Pospiš in del združenja neonacistične skupine Novi stroj. Društvo Egal opozarja na povečano nevarnost.

Arhiv

V torek so v središču Novega Sada napadli transseksualko Dajano Pospiš. Kot so sporočili iz srbskega združenja za pravice homoseksualcev in transseksualcev Egal, se je Dajani v ulici približal močan moški, visok okoli dva metra, in nanjo začel kričati: »Ubil te bom, peder! Zaklal te bom!«

Dajani, ki je napadalca menda poznala od prej in pripada ekstremistični skupini, je uspelo pobegniti in poklicati policijo. Ta je, kot je združenje napisalo v sporočilu za javnost, potrebovala kar 20 minut, da je uspela priti do kraja dogodka. Sicer pa je to že drugi napad na znano transseksualko v 48 urah. Že v nedeljo zvečer je namreč Pospiševa opazila, da jo zasledujejo člani ene od ekstremističnih organizacij, vendar se ni odločila za prijavo policiji, saj se so se ji podobne stvari dogajale ves čas, odkar se je odločila za spremembo spola.

Tudi združenje Egal meni, da je do obeh zadnjih dogodkov prišlo zaradi pojavljanja Dajane Pospiš v javnosti: »Zadnji dogodki kažejo na povečano varnostno tveganje za vse člane transskupnosti. Državne organe zato pozivamo, da temu posvetijo posebno pozornost in okrepijo svoja prizadevanja v boju proti nasilju.«

PO ZAPORU SPREMEMBA SPOLA

Dajana Pospiš je bila pred spremembo spola moški z imenom Dolf Pospiš. Slednji je bil tri leta za zapahi zaradi širjenja rasne, verske in nacionalne nestrpnosti, poleg tega je bil pripadnik prepovedane neonacistične organizacije Nacionalni stroj.