Črna kronika

Kralj 'kurjih tatvin' odnesel tudi kinderjajčka

mr
7. 5. 2015, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je nadaljevalo sojenje 41-letnemu Tomažu Jamarju, ki so ga mediji pred nekaj meseci, ko je bila zadeva še vroča, »okronali« za »strah in trepet ljubljanskih gostincev«. Jamarju družbo na zatožni klopi delata Manuel Purčelanović in Duško Cvijanović, družbi pa tožilstvo očita serijo predrznih tatvin.

arhiv Svet24

V obtožnici beremo, da so Jamar, Purčelanović in Cvijanović pohajkovali po trgovinah in lokalih v Ljubljani in bližnji okolici, kradli pa so predvsem mobilne telefone zaposlenih in dnevne izkupičke iz blagajn.

»Ta, ki krade, naj bi bil Tomaž Jamar, ki ga išče policija, a ga ne najde, ker nima stalnega prebivališča. Če ga bo kdo videl, naj takoj obvesti policijo,« so novembra lani ob objavi videoposnetka na svojem facebooku zapisali zaposleni v špageteriji in piceriji Oliva v ljubljanskem Štepanjskem naselju, kjer je Jamar natakarici izmaknil iphone, potem ko je nekaj malega naročil in vprašal, ali nemara iščejo natakarja, češ da je brez službe in da ima dolgoletne izkušnje z delom v gostinstvu …

Obdolženi naj bi imeli na vesti toliko »kurjih tatvin«, da bi jim lahko namenili celoten izvod časnika, pa še ne bi bilo dovolj. Njihov modus operandi pa je bil po navedbah tožilstva bolj kot ne enak: delovali so v parih, eden je zamotil zaposlene, drugi kradel, včasih tudi z uporabo sile, med ukradenim blagom pa so se znašla tudi kinderjajčka.

V lokalu sta se oglasila »čudaka«

arhiv Svet24

Sodnik Srečko Škerbec je včeraj med drugimi zaslišal eno od oškodovank, študentko Brigito B., ki je v kritičnem času delala v enem od ljubljanskih lokalov kot natakarica. Povedala je, da se je v lokal s polomljenimi, a zlepljenimi berglami primajal neznani moški, domnevno Cvijanović, sedel za šank in naročil pomarančni sok. Po besedah priče je bil osladen, spraševal jo je neumnosti, na primer, ali so sladice sladke, nakar je v lokal prišel drugi neznanec, domnevno Jamar, ki je vprašal, kje je stranišče, ko se je olajšal, pa je pristopil do gosta z berglami.

»Skupaj sta se nekaj hihitala, se pozdravljala, češ da se že dolgo nista videla, delovala sta mi sumljivo, kot da nekaj naklepata,« je dejala. Ko je tisti z berglami posrkal sok, je plačal z bankovcem v vrednosti 20 evrov, nato pa nekaj »mutil« z menjavo drobiža, da je Brigito povsem zmedel. Kakšno uro po tem, ko sta »čudaka« zapustila lokal, pa je reva ugotovila, da ji manjka okrog 600 evrov vreden mobilni telefon znamke Sony Xperia, ki ga je hranila ob blagajni.

Nedolžnost bodo dokazali med sojenjem

Tožilka Klinetova je obdolžencem na predobravnavnem naroku v začetku aprila v zameno za priznanje očitkov brez uspeha ponujala zaporne kazni. Za Purčelanovića je predlagala tri leta in pol zapora, za Jamarja štiri leta in pol, za Cvijanovića, na katerega leti največ očitkov, pa sedem let in tri mesece. S strani obrambe pa je bilo slišati predloga, da Purčelanovića in Cvijanovića pregledata sodna izvedenca. Za Purčelanovića, ki ima težave z mamili, po mnenju obrambe obstaja verjetnost, da v času storitve kaznivih dejanj ni bil prišteven.

Drugi izvedenec pa naj bi ocenil zdravstveno stanje Cvijanovića, ki ima težave z nogo, kar bi po mnenju obrambe lahko vplivalo na višino morebitne kazni. Tožilka Klinetova je obema predlogoma nasprotovala, češ da je med tatinskimi pohodi Cvijanović lahko brez težav vozil avtomobil, glede Cvijanovića pa je dejala, da ga tudi v zaporu čaka ustrezna zdravstvena oskrba. Zadnjo besedo bo kot vselej imel sodnik Škerbec. Nadaljevanje kmalu.