Črna kronika

Na gorenjskem razbitje avtomobilskega črnega trga

B.K.
21. 4. 2015, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Gorenjski kriminalisti so zaključili zahtevno več mesečno preiskavo kaznivih dejanj povezanih z avtomobilsko kriminaliteto. V preiskavi so obravnavali več osumljencev, pri dveh pa so potrdili sume več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin.

PU Kranj

Uspešna polletna preiskava

Gorenjski  kriminalisti so preiskavo začeli v drugi polovici lanskega leta, opirala pa se je na njihove lastne informacije, da se 30-letni Gorenjec ukvarja z avtomobilsko kriminaliteto. Sumi so se potrdili, ko so policisti pri njem našli okoli 100 rezervnih delov za praktično vse avtomobilske znamke, predvsem pa za avtomobile BMW in Volkswagen. Pred preiskavo so istemu osumljencu v okolici  Kranja  zasegli  tudi  avtomobil znamke BMW višjega cenovnega  razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v italijanskih Udinah.

Avtomobil je bil namenjen že znanemu kupcu, rezervni deli pa predelavi vozil, servisom in trgovini z rabljenimi deli na »črnem trgu«. Zaseženi so bili airbagi, dokumenti vozil, ključi, deli motorja, podvozij, karoserije, menjalniki, elektronika in drugi vitalni deli vozil. V petih primerih je preiskava potrdila še, da nekateri deli pripadajo ukradenim avtomobilom znamk BMW in VW na območju Ljubljane z okolico. Odtujeni avtomobili so bili vredni med 14.000 in 50.000 evrov,  štirje so bili  odpeljani s parkirišč, eden pa je bil ukraden pri vlomu v stanovanjsko hišo.

Pravi  izvor  rezervnih  delov  so  kriminalisti ugotovili za več zaseženih delov,  kljub  temu, da so mnogi imeli izbrisane identifikacijske oznake, v preiskavi  pa  so  intenzivno  sodelovali  tudi z italijanskimi in nemškimi varnostnimi organi ter  proizvajalci vozil. Kriminalisti so v preiskavi zbrali dovolj dokazov, da so državnemu tožilstvu v postopku predlagali še odvzem zaseženih  predmetov, s čimer se bo prekinilo nadaljnje nezakonito trgovanje z njimi.

PU Kranj

Za 150.000 eurov lažnih računov za servisiranje vozil

30-letnik  je  poleg  prikrivanja  osumljen tudi ponarejanja listin, kar je počel z goljufanjem pri  izdajanju računov zavarovalnicam za popravila vozil. Ponaredil je več deset računov za rezervne dele, ki jih je izdajal v  imenu kamniškega podjetja, s čimer je prikazoval, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli, čeprav se niso. Ponarejanja listi, na  račun  istega  podjetja, kar se je tudi potrdilo v tej preiskavi, pa je osumljen tudi njegov 25-letni sovaščan. Tudi on je slovenskim zavarovalnicam dostavljal račune za popravilo poškodovanih vozil, s čimer je samo navidezno zagotavljal servise z originalnimi deli. Vrednost lažnih računov  zavarovalnicam je znašala okoli  150.000  eurov. Osumljenca sta delovala povezano, kazniva dejanja pa sta izvrševala v isti kriminalni združbi.

PU Kranj

Letno je v Sloveniji odtujenih več 100 vozil

Policija v Sloveniji letno išče med 900 in 1300 motornih vozil, ki so predmet tatvin, vlomov, ropov, roparskih tatvin, odvzemov in zatajitev. Med vsemi policijskimi upravami je z  avtomobilsko kriminaliteto  najbolj obremenjena ljubljanska policijska uprava, ki letno obravnava približno 60 % vse avtomobilske problematike.

Najbolj iskane so sicer znamke Volkswagen, Renault in BMW. Pri vozilih skupine Volkswagen (VW, Audi, Seat, Škoda) je množičnost odtujitev še bolj izrazita. Množičnost vozil neke znamke pomeni, da je serijski sistem varovanja vozila bolj izpostavljen in storilci lažje najdejo način nepooblaščenega zagona vozila.