Slovenija

Neuspešna mediacija med mariborsko občino in Iskro glede radarjev

STA
21. 4. 2015, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mestna občina Maribor in družba Iskra Sistemi nista dosegli dogovora v mediaciji v zvezi z odškodnino za radarje. Mediacija ni bila uspešna, je za Radio Slovenija potrdil odvetnik družbe Iskra Sistemi Miha Martelanc. Kot so za STA danes pojasnili na mariborski občini, se zadeva zdaj vrača v redni postopek na sodišče.

STA

Družba Iskra Sistemi je na mariborsko okrožno sodišče vložila tožbo, s katero od mariborske občine zahteva 12,8 milijona evrov odškodnine zaradi nespoštovanja podpisane pogodbe za obnovo semaforskega sistema v Mariboru, ki je vključevala tudi postavitev spornih radarjev.

Na začetku tega leta sta obe strani soglašale s poskusom mediacije, zato je zadevo prevzela služba za alternativno reševanje sporov. Ker niso bili uspešni, se primer zdaj po pisanju spletne izdaje časnika Večer vrača v redni sodni postopek na okrožno sodišče, kjer naj bi postopek stekel še pred poletjem.

Zaradi mediacije v postopku odškodninske tožbe je bil prekinjen tudi poravnalni narok v pravdnem postopku, v katerem želi Mestna občina Maribor dokazati ničnost omenjene pogodbe za radarje. Tožbo za ugotovitev ničnosti skoraj 30 milijonov evrov vredne koncesijske pogodbe, po kateri naj bi zasebni partner v štirih letih posodobil dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na račun podjetja, je ekipa župana Andreja Fištravca vložila lani, sodni postopek pa bi se moral začeti februarja letos.

Nedavno se je zaradi domnevne zlorabe položaja pri sklepanju te pogodbe začel tudi kazenski postopek zoper četverico, ki je sodelovala pri sklenitvi posla, med drugim nekdanjemu županu Francu Kanglerju. Ta je bil konec leta 2012 po protestih, ki jih je sprožila postavitev radarjev, prisiljen odstopiti z županskega položaja. Vsi štirje obtoženi zanikajo krivdo.