Črna kronika

FOTO: Amerišega veleposlanika napadel z nožem

STA/J.P.
5. 3. 2015, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriškega veleposlanika v Seulu Marka Lipperta je danes z nožem napadel južnokorejski aktivist, ki je vzklikal slogane proti skupnim vojaškim vajam obeh držav in za ponovno združitev Korej. 42-letnemu diplomatu je zadal poškodbe v predelu obraza in roke, ki ne ogrožajo njegovega življenja. V Washingtonu so ostro obsodili to nasilno dejanje.

Arhiv Svet24
Mark Lippert

Napadalec je po navedbah prič Lipperta napadel od zadaj, ko naj bi ta začel z nagovorom na srečanju, ki je potekalo ob zajtrku. Porinil ga je na mizo in napadel z nožem. Napadalca - šlo naj bi za 55-letnega Kim Ki-Jonga - so nemudoma potisnili na tla, policisti pa so ga nato aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med napadom je Kim, oblečen v tradicionalna korejska oblačila, vzklikal slogane v podporo ponovni združitvi obeh Korej in nato še izražal nasprotovanje skupnim vojaškim vajam ZDA in Južne Koreje, ki so se začele v ponedeljek. Gre za dobro znanega političnega aktivista, ki je bil leta 2010 obsojen na dvoletno pogojno zaporno kazen, ker je vrgel kamen v takratnega japonskega veleposlanika.

Med napadom je Kim, oblečen v tradicionalna korejska oblačila, vzklikal slogane v podporo ponovni združitvi obeh Korej in nato še izražal nasprotovanje skupnim vojaškim vajam ZDA in Južne Koreje, ki so se začele v ponedeljek.

Lippert je utrpel poškodbe - pretežno ureznine - na licu, zapestju, prstih in roki in je glede na posnetke s prizorišča napada močno krvavel. Nemudoma so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali plastični in ortopedski kirurgi. Po dveh urah in pol so njegovo stanje opisali kot stabilno. Še nekaj dni bo ostal v bolnišnici na opazovanju.

Ameriški State Department je že obsodil nasilno dejanje, iz Bele hiše pa so sporočili, da je predsednik države Barack Obama poklical veleposlanika in mu zaželel hitro okrevanje.

Tudi južnokorejska predsednica Park Geun-Hye je obsodila napad, ki je po njenem prepričanju napad na vojaško zavezništvo med Južno Korejo in ZDA. Obljubila je temeljito preiskavo incidenta, medtem ko je zunanje ministrstvo napovedalo okrepitev varovanja tujih veleposlanikov v državi.

Tiskovni predstavnik Korejskega sveta za spravo in sodelovanje, ki je gostil dogodek ob zajtrku, se je opravičil za pomanjkljivo varnost na srečanju. Napadalec naj bi naenkrat vstal s svojega stola za mizo, ravno ko naj bi se začel zajtrk. Drugi so ga poskusili ustaviti, a so se stvari odvile prehitro, je pojasnil.