Črna kronika

Boki ga je zaklal v srce

Robert Marin
17. 12. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Boštjanu Koprivnikarju in Simonu Trančarju za grozoviti umor Stojana Kranjca, ki naj bi ga zagrešila pred dvanajstimi leti. Preiskovalci njegovega trupla do danes niso našli, pričam pa zaradi oddaljenosti od dogodka in tudi zaradi strahu pred obdolženima že pošteno bledi spomin.

Svet24

Litijana, 34-letni Boki, kot imenujejo Koprivnikarja, in dve leti mlajši Trančar, ki je v svojem krogu znan kot Čoro, naj bi leta 2002 zakrivila kar dva grozljiva umora. Za umor takrat komaj polnoletne sokrajanke Nine Dobrič oba prestajata večletni zaporni kazni, včeraj pa sta ponovno sedela na zatožni klopi zaradi domnevnega umora 30-letnega Stojana Kranjca iz Kresnic.

Obdolžena naj bi Kranjca umorila enkrat med 30. junijem in 15. septembrom 2002. Sojenje se sicer z vmesnimi prekinitvami in menjavami sodnikov vleče že od leta 2008. Petčlanski senat predsedujoče Jasmine Javornik je včeraj zaslišal več prič, ki pa jim zaradi oddaljenosti od dogodka in tudi zaradi strahu pred obdolženima že pošteno bledi spomin.

Boki in Čoro na obravnave prihajata iz zapora v spremstvu pravosodnih policistov. Kot rečeno, sta bila pravnomočno obsojena za umor Dobričeve 15. septembra 2002 na jasi Pasji britof pri Litiji. Dekle sta pobrala na avtoštopu, nato pa jo je Koprivnikar privezal na stol in jo začel pretepati. V nadaljevanju ji je okoli vratu zavezal trak in jo davil, naposled pa je nesrečno dekle privezal na vlečno kljuko avtomobila. Trančar je počasi vozil, Koprivnikar pa je žrtev medtem brcal. Ko sta se naveličala, sta dekle vrgla v Savo. Glede na njuni različni vlogi so jima sodniki prisodil tudi različni kazni – Koprivnikar je bil februarja 2010 pravnomočno obsojen na 30, Trančar na 15 let.

Priče izgubljajo spomin

Simona O. je pojasnila, da o zadevi ne ve ničesar in da je začudena, da se je znašla na prostoru za priče. Kranjca ne pozna, zanj ni še nikoli slišala, pa čeprav oba prihajata iz istega kraja, ki šteje približno 500 duš. Franci B. je povedal, da sta bila s Kranjcem samo znanca, nazadnje pa ga je videl »pred leti«. Kaj se je zgodilo z njim, ne ve, je pa na to temo marsikaj prebral v medijih. Damir H., soobtoženi za umor Dobričeve, a pravnomočno oproščen, je povedal, da mu je Koprivnikar med mrcvarjenjem 18-letnice zabrusil: »Kar beži, to ni še nič, boš ti videl, kaj sva enemu naredila!« Kdo je ta »eden«, Damir ni znal pojasniti.

»Trudim se sam pri sebi, da bi pozabil na to stvar. Dolgo je že tega, mediji so me čisto zmešali, ne vem več natančno ...« pa je med drugim pričal nekdanji Trančarjev sodelavec Gašper O. Bolj zgovoren je bil na prvem zaslišanju leta 2008, ko je med drugim dejal, da mu je Trančar večkrat pripovedoval o umorih Dobričeve in Kranjca ter da je imel občutek, da se s temi gnusnimi »podvigi« celo hvali. Trančar je Gašperju takrat zaupal, da sta Kranjca s Koprivnikarjem v litijskem lokalu Wild Pilots najprej pretepala in davila s kablom, nato pa sta ga naložila v avto in ga odpeljala na samoten kraj v smeri Zagorja, kjer ga je Koprivnikar »zaklal v srce«. Truplo sta nato zavila v odejo in odvrgla v globel, vse skupaj pa se je menda začelo, ker je Kranjc smrdel.

Trančar je obrnil ploščo

Trančar je po tej prebrani izpovedbi kar nekoliko zastrigel z ušesi in pojasnil, da je Gašperju pripovedoval o tem, česa je osumljen, ne pa, kaj je storil, in sicer v priporu leta 2008, kjer sta se znašla skupaj, vsak v svoji zadevi. Trančar je sicer od začetka sojenja večkrat spremenil svoje izjave. V svojem prvem zagovoru leta 2008 je sodelovanje pri umoru priznal in tudi podrobno opisal, kaj vse sta s Koprivnikarjem počela Kranjcu. Do leta 2010 pa je obrnil ploščo – zdaj očitke zavrača in trdi, da je v prvem zagovoru lagal, da je podlegel pritisku policistov, ki so za Kranjčev umor na vsak način želeli okriviti Koprivnikarja. Koprivnikar se je dolgo branil z molkom, nedavno pa je le odprl usta in očitke prav tako zanikal.