Črna kronika

Z nožem nad šolarje

Tanja Jakše Gazvoda/Dolenjski list
30. 9. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novomeška avtobusna postaja je po majskem krvavem obračunu postala še večji strah in trepet med mladimi, ki se šolajo na novomeških srednjih šolah in se na postaji zadržujejo dvakrat dnevno.

T. J. G./Dolenjski list

Dnevno se na novomeški avtobusni postaji mudi okoli 4000 dijakov, a očitno 16. maja okoli pol tretje popoldne treh napadalcev gneča ni prav nič motila, ko so se odločili obračunati z Blažem Trščinarjem. Zaradi poskusa uboja sta morala na zatožno klop sesti 19-letni Jaka Prešeren iz Novega mesta in 21-letni Davorin Brulc iz romskega naselja Šmihel. Veliko na sodišču pred sodnico Natalijo Picek Kink nista govorila, saj sta imela svoje odvetnike, prvi Luko Jukiča, drugi Adama Molana in Marka Štamcarja, zagovorniki pa so se že pred predobravnavnim narokom začeli pogajati z okrožno državno tožilko Renato Brodarič Trentelj. Kazen je za zdaj še skrivnost, a samo za poskus uboja je zagroženih do 15 let zapora, glede na sodno prakso pa si upamo napovedati, da se bodo, če bo takšna kvalifikacija dejanja ostala, težko dogovorili za kazen pod 5 let zapora.

T. J. G./Dolenjski list
Jaka se v tej zadevi zagovarja še zaradi obračuna z Jasminom Krdžalićem. Tega je 9. maja zvečer v lokalu Dioniz s pestjo tako močno udaril po obrazu, da mu je med drugim zbil tudi dva zoba. Davorina Brulca pa bremeni kaznivo dejanje izsiljevanja. 16. maja okoli pol tretje popoldne se je namreč na avtobusni postaji spravil na Alena K., ko mu je ta po nesreči iz rok zbil mobilni telefon in ga pohodil, zaradi česar je Brulc od njega zahteval 50 evrov odškodnine. Alen mu je povedal, da toliko denarja nima, potem pa mu je Brulc iz rok potegnil denarnico in iz nje vzel 15 evrov, ga zgrabil za vrat in od njega zahteval, naj mu da 200 evrov. Prestrašeni Alen mu je obljubil denar v ponedeljek, potem pa je Brulc Alenu rekel, naj mu posodi telefon, da bi opravil en klic, a namesto klica je telefon spravil v žep in rekel, da mu ga bo vrnil, ko mu bo prinesel 200 evrov. Zagrozil mu je tudi, naj se drži dogovora, sicer ga bo pretepel, drug Rom pa je pridal, da ga bo, če ne bo denarja, razrezal in prodal v Italijo. Alen je dejanje še istega dne prijavil policiji.
T. J. G./Dolenjski list
Se pa Jaka Prešeren in Davorin Brulc zagovarjata tudi zaradi poskusa uboja na avtobusni postaji 16. maja letos. V tistem času je bilo tam več ljudi, ki so čakali na avtobus. Brulc je najprej ob prisotnosti Klemna Jurkoviča in še enega Roma, čigar identiteta ni znana, začel groziti Blažu Trščinarju s solzivcem, potem je Jurkoviča poslal v bližnji lokal po Jako Prešerna, ki je z njim prišel do Blaža ter slednjemu grozil z nožem. Ta se je ustrašil in začel bežati, a sta ga Brulc in neznani Rom ulovila. Brulc ga je skušal pošpricati s solzivcem, a mu je sprej uspelo zbiti iz rok, potem pa je Brulc Blaža objel od zadaj, Jaka pa ga je z nožem na preklop, ki je imel 10-centimetrsko rezilo, zabodel v predel srca. Poškodbe so bile zelo hude in le takojšnji zdravniški pomoči gre zahvala, da je Blaž ostal pri življenju.

15 let zapora je zagroženih za poskus uboja.

Napad na Blaža je opazil Klemen Simončič, ki je skušal pomagati prijatelju, zato je posegel vmes, a se je Jaka z nožem spravil še nadenj. Dvakrat je zamahnil proti njemu in mu povzročil dve plitvejši vbodni rani na prsnem košu in trebušni steni. Poškodbe so bile označene kot lažje. Ker bosta torej skušali obe strani dogovor glede kazni doseči v pogajanjih, se bo predobravnavni narok nadaljeval 9. oktobra.