Črna kronika

Mariborčan je z objavo slik privlačnih deklet na limanice vabil svoje žrtve

STA/J.P.
25. 9. 2014, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kriminalisti so v sredo prijeli 22-letnega Mariborčana, ki je zlorabljal mladoletne osebe za izdelavo slik seksualne vsebine. Na Facebooku si je ustvaril več profilov in se predstavlja za mlado privlačno dekle. Na tej osnovi je navezal stike z mladoletniki, ko pa so se srečali v živo se je izdajal tudi za kriminalista. Po zaslišanju je dežurna preiskovalna sodnica zoper osumljenca odredila pripor.

Osumljeni je zlorabljal mladoletne osebe za izdelavo slik seksualne vsebine. Predhodno si je ustvaril več različnih Facebook profilov, preko katerih je navezoval stike z žrtvami. Na profilih se je predstavljal za mlado privlačno dekle, v pripravljalnih dejanjih in v cilju prepričljivosti pa je pod lažnimi profili objavljal fotografije mladih deklet.

Tokratna kazenska ovadba je bila podana za dve kaznivi dejanji 
Prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva in eno kaznivo dejanje Lažno izdajanje za uradno ali vojaško osebo, kriminalistična preiskava pa še ni zaključena. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do osmih let, za drugo pa je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta. 

Na tej osnovi je navezal več stikov z mladoletnimi žrtvami in otroci - oškodovanci, ki jih je kasneje prepričal, da so mu pošiljali svoje gole fotografije. Najmanj s tremi mladoletnimi žrtvami se je tudi srečal, na območju Maribora in Ljubljane. V dveh od teh srečanj se je izdajal za uradno osebo oz. kriminalista, z namenom, da je od oškodovancev izsilil še več golih fotografij.

Osumljeni je bil za istovrstna kazniva dejanja obravnavan in ovaden že v začetku leta 2014, vendar ga navedeno ni odvrnilo od storitve novih kaznivih dejanj. Podane kazenske ovadbe v začetku leta 2014 utemeljujejo sum da je eno mladoletno osebo celo spolno zlorabil. Do sedaj smo med vsemi kaznivimi dejanji v letošnjem letu (vključno s tistimi iz začetka leta) identificirali 17 oškodovancev, utemeljeno pa sumimo, da je ovadeni storil še več kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Zato pozivamo vse oškodovance oz. žrtve k podaji kazenskih ovadb, če so postali njegova žrtev.

V ta namen podajamo informacijo, da je osumljeni uporabljal več lažnih Facebook profilov, in sicer "Žana Hajdinjak", "Ža Na", "Zorec Karin ", "Kar in", "Kar Ina" in "Tian Kadrunovsky", pri katerih je imel objavljene fotografije privlačnega mlajšega dekleta.