Črna kronika

V Bostonu sodijo prijatelju bostonskega bombaša

STA
8. 7. 2014, 08.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na zveznem sodišču v Bostonu se je v ponedeljek začelo sojenje enemu od dveh prijateljev Džoharja Carnajeva, ki je lani skupaj s svojim bratom Tamerlanom nastavil bombi na cilju bostonskega maratona. Tožilstvo trdi, da sta Azamat Tažajakov in Dias Kadirbajev ovirala preiskavo.

Reuters

V ponedeljek so začeli soditi le Tažajakovu, Kadirbajev pa bo na vrsti septembra. Džoharju Carnajevu, ki je za razliko od brata Tamerlana preživel oboroženi spopad s policijo nekaj dni po napadu, bodo začeli soditi šele novembra.

Tožilka Stephanie Siegmann je porotnike v ponedeljek prepričevala, da je Tažajakov skušal skriti dokaze, ko je skupaj z Kadirbajevim tri dni po bombnem napadu iz sobe Džoharja Carnajeva odnesel prenosni računalnik in nahrbtnik, v katerem so nato našli sledi smodnika.

Zagovornik obtoženega Nicholas Woolridge je poroto opozarjal, naj ne nasede igranju na čustva zaradi tragedije in naj upošteva le dejstva. Njegov klient ni nikoli skušal ovirati pravice, v sobo pa je šel šele, ko mu je Carnajev poslal telefonsko sporočilo, naj s Kadirbajevim iz nje vzameta, kar je ostalo. Šlo naj bi za namig, da je v sobi še nekaj marihuane.

Obtoženca sta sicer šla v sobo tri dni po napadu in le pol ure zatem, ko je FBI objavil fotografije in video posnetke bratov Carnajev. Nahrbtnik je pobral Kadirbajev in ga vrgel v smeti, ko mu je dekle reklo, naj se ga takoj znebi. Njegovo sedaj že nekdanje dekle je sprejelo ponudbo tožilstva za imuniteto v zameno za pričanje, sicer bi v zaporu pristala tudi ona.