Slovenija

Brez rešitve

Simon Rosc
8. 7. 2014, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Da bi našem bralcem olajšali izbiro na prihajajočih predčasnih volitvah, smo v uredništvu prelistali programe strank s poudarkom na gospodarstvu, saj je to tisto, kar nas po našem mnenju edino lahko reši v naslednjih letih. A koliko stranke sploh obljubljajo? Papir prenese vsako obljubo, tudi takšne brez konkretnih rešitev.

V televizijskih soočenjih spremljamo pravo žalost, ko redkokdo pove kaj zares konkretnega. Večina se »za nekaj zavzema in pričakuje«, kot da bi čakali, da jim bo rešitev Slovenije padla z neba.

Glavni favorit za zmagovalca teh volitev Miro Cerar je na žalost prej filozofski kot konkreten. Kako bi nas rešil? »S spremembo zakonodaje za skrajšanje dolgotrajnih insolventnih in sodnih postopkov v gospodarskih sporih, s projektom kreativne industrije in raziskav za povezovanje kulture, gospodarstva in znanosti ter nevladnega sektorja.« Okrepil bi tudi nadzor nad delodajalci pri plačevanju prispevkov in uvedel davčne blagajne ter dvignil pavšalno obdavčitev za podjetnike. Kaj pa konkretni predlogi za zagon gospodarstva in več delovnih mest? Tega v programu SMC ni zaslediti.

SD in DeSUS sta podpisala predvolilno koalicijo. Upokojenci so sestavili neki splošen program, ki je mnogo bolj socialen, kot so ga izvajali v preteklosti. A jim ga tudi ni treba imeti, saj je njihov glavni moto, da bodo upokojenci zadržali pokojnine. 

Nekoliko drugače je sicer v Pozitivni Sloveniji, v kateri so sicer o konkretnih infrastrukturnih projektih, ki bi pomagali zagnati gospodarstvo, veliko zapisali.

Kakšni so še njihovi načrti in kakšne so obljube drugih strank, si preberite v današnji izdaji časnika Svet24!