Črna kronika

Zaskrbljujoče! Porast droge med gorenjskmi mladoletniki

M.J.
3. 4. 2014, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Škofjeloški policisti so včeraj dopoldan na območju šolskega centra v Podlubniku pri izvajanju splošnih policijskih nalog obravnavali 16-letnega Radovljičana, ki je prenašal manjšo količino posušenih zelenih rastlinskih delcev, ki imajo značilnosti droge konoplja. Zaradi suma, da gre za prepovedano drogo so policisti snov zasegli, mladoletnika pa bodo obravnavali v prekrškovnem postopku. Za prekršek se posameznik kaznuje z globo do 208,65 eurov.

PP Gorišnica (simbolna fotografija)

V zadnjih dveh dneh je to že tretji takšen zaseg droge. Spomnimo, da so radovljiški policisti v torek dopoldan na Kranjski cesti v Radovljici obravnavali 19-letno Ljubljančanko in 16-letnega Kranjčana, ki sta imela pri sebi rastlinske delce, ki so značilni za konopljo, gorenjski prometni policisti pa so isti dan obravnavali 22-letnega Kranjčana, ki je med vožnjo neregistriranega mopeda prenašal tri stekleničke morfija – voznik tudi ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu poleg droge zasegli še moped.

V začetku leta smo za odvračanje otrok in mladostnikov od drog s kranjsko občino pripravili plakat Reci drogam NE! ki v boju proti drogam predstavlja dvoje. Opozarja, naj mladi ne posegajo po drogah in naj ne tvegajo socialne izključenosti in jih spodbuja, naj raje izberejo zdravo življenje in igro.

Uživanje droge ima namreč številne škodljive učinke za zdravje oziroma je lahko tudi smrtno nevarno, poleg tega pa lahko taka odločitev posameznika v življenju tudi hudo zaznamuje. Zato je potreben pozitiven vpliv družine ter podpora bližnjih in strokovnjakov, ki že izvajajo mnoge programe za preprečevanje in odpravljanje težav z zasvojenostjo.