Črna kronika

Kriminalisti preiskujejo šefa UKC Simona Vrhunca?

J.P./M.J.
3. 4. 2014, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad danes izvaja preiskovalna dejanja zaradi sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Youtube

Kriminalisti opravljajo na območju ljubljanske policijske uprave osem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, tudi pri gospodarskih družbah in zdravstvenem zavodu. Iščejo pa poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Današnje preiskave so del zbiranja obvestil o sumih kaznivih dejanjih v zdravstvu, izvaja pa jih delovna skupina za preiskovanje kaznivih dejanj, povezanih s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je sicer organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad (NPU), preiskavo pa usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, navajajo na policiji.

Preiskava poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagroženo od enega do osem let zapora.

Preiskovalci so na podlagi pooblastil iz zakona o kazenskem postopku petim osumljencem odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani, še navajajo na policiji. Sicer pa pri preiskavah sodeluje 30 preiskovalcev NPU, pomoč jim nudijo ljubljanski kriminalisti.

Po poročanju nekaterih medijev kriminalisti opravljajo preiskave tudi pri dobavitelju medicinske opreme Medicoengineeringu in njegovi direktorici Tanji Frantar Zabret. V Medicoengineeringu sicer tega niso potrdili.

Medicoengineering je z UKC Ljubljana od januarja 2003 do aprila letos sklenil za 7,7 milijona evrov pogodb. Nazadnje je razburjenje v javnosti povzročil izbor tega podjetja za vzdrževalca 41 operacijskih miz v UKC Ljubljana. Vrednost vzdrževalne pogodbe, ki je sklenjena za dobo treh let, namreč znaša 770.733,78 evra z DDV. Zaradi tega je Vrhunec odredil interni nadzor. Zdaj bo UKC Medicoengineeringu plačal le, če se bo miza pokvarila. Ura serviserja bo stala 55 evrov. Razlika bo tudi v tem, da stara pogodba vključuje rezervne dele, v novi jih ni. UKC jih bo plačeval sproti, po ceniku.

Medicoengineering oz. njegov predhodnik Aico-Med je bil akter tudi v odmevni aferi operacijskih miz iz leta 2002. Takrat so v UKC Ljubljana od omenjenega podjetja brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Primož Rode.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering zaradi operacijskih miz, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana.

Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Precej dvignjenih obrvi je povzročil tudi promocijski video za Medicoengineering, v katerem je nastopal Vrhunec. Zato je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dejal, da bo potrditev mandata Vrhuncu za generalnega direktorja UKC Ljubljana pokazatelj, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji.

Tega vlada še ni storila. Karl Erjavec, ki je začasno vodil zdravstveni resor, je dejal, da vladi ne bo predlagal imenovanja Vrhunca. Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza pa se v enomesečnem mandatu ni mogla odločiti, ali predlagati Vrhunčevo imenovanje ali ne. Zato od junija lani UKC Ljubljana vodi kot v. d. generalnega direktorja, prejšnji mandat se mu je namreč iztekel.

Obsežne kriminalistične preiskave v zdravstvu so stekle konec lanskega leta zaradi suma kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. Med pridržanimi so takrat bili tudi ugledni zdravniki - štiri vodje oddelkov, dva kirurga in vodji lekarn ter nekaj predstavnikov dobaviteljev zdravstvene opreme. Javne finance naj bi oškodovali za več kot milijon evrov.

Nedavno so glede teh preiskav na policiji za STA pojasnili, da NPU v predkazenskem postopku intenzivno pregleduje in analizira zaseženo poslovno dokumentacijo in elektronske naprave ter zbira vsa potrebna obvestila.