Črna kronika

Krvavo v romskem naselju Mihovica

T. J. G.
27. 3. 2014, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Roma, polna bušk in odrgnin, in poškodovani policist so rezultat nedavnega ravsa v naselju Mihovica pri Šentjerneju. Vse se je začelo, ko sta skušala policista v ponedeljek nekaj minut pred pol polnočjo na Drami ustaviti kombi. Voznik se na zvočne in svetlobne signale ni odzival, pohodil je plin in se ustavil šele na domačem pragu, v romskem naselju Mihovica.

Dolenjski list

»Voznik je izstopil iz vozila, začel groziti policistu in ga napadel. Z uporabo telesne sile sta ga policista obvladala,« pripoveduje Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

In tu se začne zgodba Jasmina in njegovega očeta Bojana Jurkoviča, ki stanujeta v istem naselju, le čez cesto. »Ker je bilo okoli pol polnoči slišati vpitje, sva šla pogledat, kaj se dogaja. Potem pa so začeli policisti tepsti, nič niso spraševali, samo padalo je. Poglejte, nos imam zlomljen, modrice pa vsepovsod,« je povedal 20-letni Jasmin in dodal, da je zbežal domov, policisti pa za njim. »Kar vlekli so me po stopnicah,« je dejal, njegov oče Bojan pa dodal, da so oba precej grobo vrgli v »marico«. »Ko so naju dali v policijsko vozilo, so še s solzivcem posprejali, potem pa zaprli vrata. Jaz sem srčni bolnik, imam sladkorno bolezen, celo infarkt sem že preživel,« je pripomnil 53-letni Bojan. Ob tem se je oglasil še njegov zet Denis, ki je prestregel udarec z nogo: »Policist me je davil, prestregel sem udarec po glavi in nato padel v nezavest.«

Dolenjski list

Policijska plat zgodbe je drugačna. Ko sta policista hotela opraviti postopek z voznikom, je postopek skušalo preprečiti več prebivalcev naselja. »Eden je v glavo brcnil policista, ki je zaradi močnega udarca izgubil zavest. Osumljenci so v policista metali predmete in grozili s palicami. V tem času je na pomoč prispelo več policistov. Vzpostavili so javni red in mir ter odvzeli prostost trem osumljencem, policista pa so oskrbeli v bolnišnici,« je pojasnila Drenikova in dodala, da novomeški kriminalisti nadaljujejo preiskavo, sicer pa so osumljence policisti v preteklosti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Bojan je še povedal, da je na ministrstvo za notranje zadeve in na varuhinjo človekovih pravic že naslovil pismo, v katerem je zapisal, kako policisti trpinčijo Rome.