Svet

Pri Gran Canarii strmoglavilo letalo - laž

STA
27. 3. 2014, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iz Španije je danes prišla nujna novica, da je pri otoku Gran Canaria strmoglavilo potniško letalo, ki pa se je kmalu izkazala za lažni alarm.

Kot se je kmalu izkazalo, je za zmedo poskrbel vlačilec, ki je plul nedaleč v morju od letališča in za sabo vlekel še eno plovilo, saj so ga reševalci zamenjali za letalo.

Zmedeni reševalci so nato dali v javnost napačno informacijo o strmoglavljenju, ki je razumljivo bliskovito hitro zakrožila po španskih in tudi tujih medijih, saj bi lahko pomenila katastrofo z več deset mrtvimi. Ugibalo se je že o tem, da je strmoglavilo letalo boeing 737, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lažni alarm so okoli 16. ure objavili na Twitterju in v tvitu celo zapisali, da so nesrečo - letalo naj bi strmoglavilo kaki dve navtični milji stran od Gran Canarie - potrdili kontrolorji zračnega prometa.

Reševalna služba se je resda že po nekaj minutah popravila in pojasnila, da v morju ni letalo, ampak zgolj vlačilec, ki vleče neko drugo plovilo. Hitro se je s popravkom na Twitterju oglasila tudi španska agencija za upravljanje letališke infrastrukture (AENA), a bilo je prepozno, panika se je že razširila.

Španski mediji so kasneje objavili fotografijo vlačilca, kako z žerjavom rumene barve vleče neko plovilo - in resda od daleč malo spominja na letalo.

Najbolj smrtonosna letalska nesreča na Kanarskih otokih in tudi na sploh na svetu je leta 1977 terjala kar 583 življenj, ko sta na letališču na otoku Tenerife trčila dva boeinga 747.