Zanimivosti

Janez Janša plačuje skromno najemnino

Ž.K./M.J.
27. 3. 2014, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mestna občina Ljubljana je v letih 1996 in 1999 podelila ljudem, ki naj bi za to mesto predstavljali perspektiven kader, več deset stanovanj. V nizkih najemninah uživajo igralci, režiserji, pesniki, znanstveniki, zdravniki in profesorji. A kot smo ugotovili, nekateri izmed njih za Ljubljano, ali v Ljubljani, že leta niso storili nič.

sl.wikipedia.org

Seznam dobitnikov kadrovskih stanovanj iz let 1999 in 1996 je navdušujoč. Na njem so umetniki, znanstveniki, profesorji, zdravniki. Ljudje, ki v Sloveniji nekaj pomenijo. Ker so v omenjenih letih predstavljali tudi potencial našega glavnega mesta, jim je Stanovanjski sklad MOL za nedoločen čas v uporabo podelil stanovanja s profitno najemnino. Res je, da ta najemnina ni tako nizka kot neprofitna, a je še vedno občutno nižja kot tržna. Med dobitniki stanovanj, ki ta uporabljajo še danes, tako najdemo igralca Boruta Veselka (za 61 m² 283 evrov najemnine) in Natašo Tič Ralijan (za 67 m² 117 evrov najemnine), režiserja Igorja Šterka (za 36 m² 136 evrov najemnine), Matjaža Bergerja (za 40 m² 175 evrov najemnine), umetnika Esada Babačiča (za 67 m² 189 evrov najemnine) in Janeza Janšo (prej umetnik Emil Hrvatin) (za 86 m² 342 evrov najemnine), zdravnika Tomaža Čakša (za 65 m² 209 evrov najemnine) ter univerzitetne profesorje Sama Uhana (za 83 m² 327 evrov najemnine), Aleksandro Kanjuo Mrčela (za 101 m² 283 evrov najemnine) in Igorja Pribca (za 60 m² 195 evrov najemnine).

Mediaspeed

Glede na razpisne pogoje, ki jih določa pravilnik iz leta 1996, bi le redkokateri izmed njih danes dobil stanovanje. Nekateri so prestari, da bi lahko bili perspektivni, saj je bil takratni razpis namenjen predvsem kadrom, mlajšim od 35 let. Drugi so v zadnjih 15 letih le malo, ali celo nič svojega dela opravili v Ljubljani, čeprav je bilo v razpisu navedeno, da so do stanovanj upravičeni kadri, ki delajo in ustvarjajo na področju MOL. Borut Veselko je po podatkih spletnega portala SiGledal od leta 1997 v Ljubljani igral samo v eni predstavi, tj. Kaligula Mestnega gledališča ljubljanskega, leta 1997. Nato je vse do leta 2011 deloval v Kranju, kjer je bil celo direktor tamkajšnjega gledališča. Režiser Matjaž Berger je v času, ko je dobil stanovanje, sicer še delal v Slovenskem mladinskem gledališču, zdaj pa že vrsto let deluje v Novem mestu, kot ravnatelj Anton Podbevšek teatra.

Tudi stalno prebivališče ima prijavljeno na Dolenjskem, v kraju Dolenje Grčevje. Čeprav je bila Nataša Tič Ralijan neko obdobje v srcih skoraj vseh Slovencev, pa je, odkar je prejela stanovanje, v ljubljanskih teatrih igrala le v sedmih predstavah. Pa da ne bi zmanjševali njenega prispevka h kulturni podobi Ljubljane v zadnjih petnajstih letih, omenimo raje dejstvo, da imata s soprogom v lasti tudi luksuzni apartma na Primorskem, ki ga veselo oddajata in z njim služita, čeprav glede na razpisne pogoje v lasti ne bi smela imeti nobene nepremičnine.

A stanovanjski sklad omenjenih posameznikov, čeprav so se njihove razmere spremenile, ne more izseliti in stanovanj ponuditi mladim perspektivnim kadrom. Dokler plačujejo najemnino, so stanovanja njihova. A kot kaže, se v prihodnje le obetajo spremembe. Osnova za izračun profitne najemnine je namreč predpisana tržna najemnina. In kot so nam sporočili s Stanovanjskega sklada MOL, je v postopku sprememba za povišanje tržne najemnine. Samega statusa profitnega oziroma tržnega najema pa ni mogoče spreminjati.

Na zadnji razpis, na katerem je JSS MOL podelil 267 stanovanj, se je prijavilo kar 4024 prosilcev.