Črna kronika

Kdo je na postajališču Tepanje obračunal s španskimi navijači?

STA / J. P.
21. 2. 2014, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po sinočnji nogometni tekmi evropske lige med Mariborom in špansko Sevillo, ki se je v Mariboru na Ljudskem vrtu končala z remijem (2:2), je na postajališču Tepanje prišlo do navijaškega incidenta, so za STA potrdili na celjski policijski upravi.

Grega Wernig

Policijska uprava Maribor je športno prireditev varovala po posebej izdelanem načrtu varovanja. Že ob 15.50 so policisti na Koroški cesti v Mariboru ustavili in kontrolirali vozilo poljskih registrskih oznak, v katerem je bilo pet državljanov Poljske. Po opravljeni kontroli so policisti pri njih našli pirotehniko in črne volnene podkape z izrezi za oči. Zaradi ogrožanja javnega reda so policisti vseh pet državljanov Poljske pridržali in jim zaradi pirotehnike izdali tudi odločbo o prekršku zaradi kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pridržanje je bilo končano ob 23.45, so sporočili s PU Maribor.

Med nogometno tekmo so policisti obravnavali še dva domača navijača, ki sta se nedostojno vedla na javnem kraju in nista upoštevala zakonitih ukazov varnostnikov oziroma policistov; obema so izdali plačilna naloga, drugih kršitev policisti v povezavi z nogometno tekmo niso beležili.

Glede na dejstvo, da med nogometno tekmo ni bilo nobenih kršitev, indicev ali informacij za morebiten spopad med navijaškima skupinama je operativni štab PU Maribor sprejel odločitev, da španske navijače, na tekmi jih je bilo 120, pospremi proti Ljubljani do izvoza Slovenska Bistrica. O tranzitu avtobusa s španskimi navijači so bili obveščeni tudi OKC policijskih uprav ob trasi potovanja.

Nekaj čez polnoč je prišlo na avtocestnem počivališču Tepanje do množičnega pretepa. Po do sedaj zbranih podatkih se je na počivališče Tepanje z več osebnimi vozili pripeljalo več oseb. Te so napadle skupino španskih navijačev, ki so se vračali s tekme v Mariboru.

Omenjena skupina oseb je na počivališču najprej napadla oba voznika italijanskega avtobusa, ki sta lažje poškodovana, poškodovan je tudi avtobus. Skupina je nato vstopila še v prostore bencinskega servisa, kjer je napadla španske navijače. Med njimi je prišlo do pretepa, pri čemer je bil en španski navijač huje poškodovan, eden pa lažje. Prav tako so v pretepu poškodovali tudi prostore bencinskega servisa. V pretepu je bil lažje poškodovan tudi državljan Slovenije, vzrok njegove poškodbe pa kriminalisti še ugotavljajo.

Pri napadu so storilci uporabljali različne predmete, med drugim tudi različne palice.

Pri napadu so storilci uporabljali različne predmete, med drugim tudi različne palice. Neznani storilci so takoj po dejanju še pred prihodom policistov kraj dogodka zapustili. Poškodovane navijače in voznika so z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico.

Kriminalisti celjske policijske uprave so v sodelovanju s policisti PU Slovenske Konjice opravili ogled kraja dejanja in zbrali prva obvestila. Na podlagi teh obravnavajo sume storitev kaznivih dejanj nasilništvo, huda telesna poškodba ter poškodovanje tuje stvari.