Svet

Janukovič napovedal predčasne predsedniške volitve

STA/N.J.
21. 2. 2014, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes sporočil, da je sprožil postopke za predčasne predsedniške volitve, za vrnitev ustave iz leta 2004 ter oblikovanje vlade narodne enotnosti. Datuma volitev v sporočilu za javnost ni objavil.

mashable.com

Predčasne predsedniške volitve, vrnitev ustave iz leta 2004 ter oblikovanje vlade narodne enotnosti, so bile glavne zahteve opozicije za končanje protestov, ki so bili v minulih dneh izjemno krvavi. Ustava iz leta 2004 zmanjšuje pristojnosti predsednika v korist vlade in parlamenta. Janukovič je pred tem sporočil, da je z opozicijskimi voditelji dosegel dogovor o končanju krize v državi, ki naj bi ga podpisali še danes. Dogovor naj bi po poročanju ukrajinskih medijev vključeval ustavne spremembe, oblikovanje koalicijske vlade in predčasne predsedniške volitve.

Opozicija se še ni izrekla

Sporazum naj bi dosegli na celonočnih pogajanjih Janukoviča z voditelji opozicije Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom in Olegom Tjagnibokom ob posredovanju zunanjih ministrov Poljske, Francije in Nemčije ter ruskega varuha človekovih pravic Vladimirja Lukina. Opozicija se o dogovoru še ni izrekla, prav tako ni jasno, ali ga bodo podprli protestniki. Visoki evropski diplomat pa je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da dogovor med Janukovičem in opozicijo ni bil dosežen. 

V najhujšem nasilju od začetka krize v Ukrajini novembra lani je bilo v četrtek ubitih najmanj 60 ljudi, po navedbah tamkajšnjih zdravnikov, ki so posredovali na terenu, naj bi bilo žrtev samo v četrtek 70. Policisti so proti protestnikom na osrednjem kijevskem trgu uporabili strelno orožje, s streh pa naj bi nanje streljali tudi ostrostrelci.