Svet

Lepotno kraljico ustrelili v glavo, nasilje v Venezueli stopnjuje

N.J./STA
21. 2. 2014, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Protesti v Venezueli se nadaljujejo in se bodo okrepili v soboto, ko bodo nasprotniki socialistične vlade Nicolasa Madura pripravili demonstracije po vsej državi v podporo aretiranemu opozicijskemu voditelju Leopoldu Lopezu. Protesti so izbruhnili v začetku meseca zaradi posilstva študentke, sedaj pa se krepijo zaradi vladnega nasilja.

Twitter

Madurova vlada je krivdo za proteste skušala pripisati ZDA in je izgnala nekaj ameriških diplomatov, vendar to položaja ni umirilo. Vlada je na ulice proti mirnim protestnikom poslala nacionalno gardo in policijo ter oborožene nasilneže v civilu, ki se vozijo naokrog z motorji in streljajo na ljudi.

Pošiljajo bataljon padalcev

Zvezna vlada v mesto San Cristobal v zvezno državo Tachira na meji s Kolumbijo pošilja bataljon padalcev, ker želi umiriti razmere, vendar opozicija trdi, da bo to položaj še poslabšalo. Predsedniški kandidat opozicije Henrique Caprilles, ki doslej državljanov še ni poklical k uporu, je v četrtek na novinarski konferenci vprašal vlado, ali si želi državljanske vojne.

Vladno nasilje je namreč del protestnikov prepričalo, da je potrebno odgovoriti z enako mero in po mestih postavljajo goreče barikade ter na policiste in vojake mečejo kamenje in molotovke.

Sobotni protesti bodo med drugim namenjeni zahtevam po izpustitvi Lopeza, ki mu zaradi vzpodbujanja protestov grozi deset let zapora, in tudi drugih političnih zapornikov. Protestniki bodo spet zahtevali tudi odločnejše ukrepe proti kriminalu, visoki inflaciji, korupciji in pomanjkanju, ki je zajelo to z nafto bogato državo.

Med žrtvami tudi lepotna kraljica

Med petimi protestniki, ki so bili ubiti med protesti v Venezueli, je tudi 22-letna lepotna kraljica Genesis Carmona, ki so jo leta 2013 kronali za miss turizma. Njene fotografije, kako jo moški pelje na motorju ranjeno ter fotografije iz bolnišnice, ki so nastale tik preden je umrla, so demonstranti takoj objavili na Twitterju, Facebooku in Instagramu. Dekle je postalo obraz gibanja, kot poročajo tuji mediji.