Črna kronika

Pri petnajstih je bil že najeti morilec

20. 12. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Najstnika, ki je po vsej verjetnosti najmlajši britanski poklicni morilec, so obsodili na dosmrtno ječo, ker je ubil mlado mamico. Santre Sanchez Gayle je bil star 15 let, ko je hladnokrvno ustrelil 26-letno Gulistan Subasi s puško z odrezano cevjo. Za umor je dobil 230 funtov.

Posnetki varnostnih kamer prikazujejo najstnika, ki je bil na ulici znan kot Riot (Nemir), kako je prišel do stanovanja, izvlekel puško iz nahrbtnika in ustrelil žrtev. Potem je stekel stran in se odpeljal z neznancem, ki ga je čakal v bližini.

Porota je spoznala za kriva umora tako fanta, ki ima zdaj 17 let, kot tudi moškega, ki ga je najel, 23-letnega Izaka Billyja. Sojenje je trajalo dva meseca. Sancheza Gayla so varnostne kamere pozneje posnele, kako je s taksijem prispel na neki naslov v Hackneyju v vzhodnem Londonu. Na posnetkih je vidno, da je morilec puško porinil skozi kovinske rešetke, takoj ko je Subasijeva odprla vrata. Žrtvina mama Dondu je povedala, da sta jedli večerjo, ko sta slišali, da je nekdo potrkal na vrata. »Hči mi je rekla: 'Mama, ti kar sedi in pojej večerjo.'«

Ko so na mesto zločina prispeli policisti, so našli Dondu Subasi, ki je hčer stiskala v naročju v veži stanovanja. Na prsih je imela veliko strelno rano in kmalu potem so jo razglasili za mrtvo. Najetega najstniškega morilca so aretirali, ko se je oglasila 19-letna priča, Ryan Hatunga, ki mu je Sanchez Gayle priznal, da je morilec. Pritoževal se je tudi nad tem, da je dobil samo 230 evrov od obljubljenih 2300. Še trije drugi ljudje, tudi nekdanji mož Subasijeve, 30-letni Serdar Ozbek, in dva domnevna posrednika, 27-letni Leigh Bryan in 31-letni Paul Nicoloau, so bili oproščeni suma vpletenosti.

Tožilstvo je domnevalo, da je umor naročil Ozbek med počitnicami v Turčiji, da bi Subasijevi preprečil, da bi dobila skrbništvo nad sinom. To izgubo je dojemal kot nekakšen poraz svoje moškosti. Subasijeva se je vrnila v Turčijo, svojo domovino, leta 2005, potem ko se je razšla z Ozbekom. Za sina so skrbeli njena mama Dondu in Ozbekovi sorodniki. Po besedah tožilstva so se Ozbek in njegovi sorodniki bali, da bo Subasijeva ugrabila svojega sina, potem ko se je leta 2010 vrnila v London in upala, da ga bo videla na njegov sedmi rojstni dan.

Ozbek, ki je živel v Wood Greenu v severnem Londonu, je domnevno prosil brata Hussaina, da bi se dogovoril za umor. Iz dokazov je bilo razvidno, da sta Gulistan Subasi grozila še vsaj dva Turka, med drugim njen zaročenec.