Črna kronika

Žalčan osumljen najmanj 20 velikih tatvin na območju Celja

STA/M.J.
12. 11. 2013, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Celjski policisti so v minulih dneh odvzeli prostost 26-letnemu Žalčanu, osumljenemu najmanj 20 velikih tatvin na območju Celja in bližnje okolice. Preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor. Osumljeni je odvisnik od mamil in je bil zaradi kaznivih dejanj premoženjske narave v zadnjih letih štirikrat pravnomočno obsojen.

Svet24

Po podatkih policije je Žalčan od začetka marca do začetka novembra letos storil najmanj 20 velikih tatvin. Tatvine je izvrševal na izredno predrzen način, kradel je večinoma iz stanovanjskih hiš v Celju in bližnji okolici. V večini primerov je opazoval lastnike hiš in izkoristil njihove krajše odsotnosti, ko so na primer za krajši čas odšli na vrt oziroma opravljali dela v okolici hiš in pri tem niso zaklenili vrat. V več primerih je v odklenjene hiše vstopil tudi ko so bili lastniki v hišah, so danes sporočili s Policijske uprave Celje.

Kradel pa je predvsem gotovino, zlatnino in bančne kartice. V nekaterih primerih tudi mobilne telefone. V primerih tatvin bančnih kartic, kjer so imeli lastniki zapisane PIN kode, je uspel večkrat tudi dvigniti gotovino na bankomatih. Večino zlatnine pa je sproti prodal. S svojimi dejanji je oškodovanim povzročil za najmanj 20.000 evrov škode.

Policisti so osumljenemu poleg predmetov, za katere so dobili prijave oškodovancev, zasegli še nekaj kosov zlatnine, katerih izvor jim še ni znan.

Občane policisti ponovno opozarjajo naj vhodna vrata hiš in stanovanj skrbno zaklepajo tudi, ko so doma ali ko stanovanja zapuščajo le za izredno kratek čas. Prav tako opozarjajo naj PIN kode bančnih kartic ne zapisujejo nanje oziroma naj jih ne hranijo na listkih poleg kartic. Storilcem, ki kartice ukradejo, s tem omogočijo dvige gotovine na bankomatih oziroma uporabe kartic za plačila v trgovinah.