Črna kronika

Znani goljuf od slovenke izmolzel 80.000 evrov

robert.marin@svet24.si
22. 8. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izidor Dore Schenk von Ostrowich je stari znanec organov pregona in sodišč. V svoji bogati karieri je 'doktor ekonomije' nabral za pet strani A4-formata kaznivih dejanj, večinoma goljufij.

Svet24

Zadnja tri leta prebiva na Dobu, kjer bo ostal najmanj do leta 2015, včeraj pa se je spet znašel pred sodiščem.

Izidor Dore Schenk von Ostrowich je poleti 2005 oškodovanko M. Ž. nalagal, da ji bo pomagal pri nakupu stanovanja. Zatrjeval je, da se ukvarja z rubeži dolžnikov in da pozna številne vplivne ljudi, med njimi uslužbence SCT-ja, ki se ukvarjajo s prodajo stanovanj. Ko je od oškodovanke izmolzel več kot 80 tisoč evrov, pa je izginil.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je včeraj potekal predobravnavni narok, ki pa je bil preložen in se bo nadaljeval konec septembra. 51-letnik je namreč pripravljen priznati krivdo in oškodovanki v celoti povrniti dolg. Toda šele ko se na banki 'sprostijo sredstva'. Denar ima menda vezan in ga bo mogoče dvigniti šele leta 2014. Obdolženi mora do 23. septembra sodišču dokazati oziroma predložiti listinsko dokumentacijo, da s sredstvi resnično razpolaga.

Obljubljal dosmrtno rento v višini 1200 evrov

Oškodovanka je 27. julija 2005 na transakcijski račun obdolženega nakazala 15 milijonov takratnih tolarjev oziroma dobrih 62 tisoč evrov kot del kupnine za nakup stanovanja v Kotnikovi ulici v Ljubljani. Konec februarja 2006 mu je posodila še tri milijone tolarjev oziroma dobrih 12 tisoč evrov, septembra 2009 pa jo je prepričal, da mu je izročila še 5000 evrov, češ da se je pojavila odlična priložnost za varčevanje in prejemanje dosmrtne rente v višini 1200 evrov.

51-letni Von Ostrowich ima pet strani dolg kazenski list, večinoma je bil obsojen zaradi goljufij.

No, na koncu je M. Ž. ostala brez denarja in stanovanja. Von Ostrowich ji do danes ni prinesel v podpis pogodb o nakupu stanovanja in življenjskem zavarovanju. Ko ga je začela po telefonu spraševati, kdaj ji bo vrnil prejeti denar, pa se je začel pred njo skrivati, na klice se ni več oglašal, izginil je. Po prepričanju tožilstva je 51-letnik že od začetka vedel, kako se bo zgodba končala, in s tem zagrešil kaznivo dejanje goljufije, za kar je predvidena kazen od enega do osmih let zapora.

Izkoristil zaupanje naivnih kmetov

Ostrowich je pred časom šestdeset slovenskih kmetov prepričal, da so mu plačali 3000 evrov za izdelavo poslovnega načrta. Projekt se je na koncu kajpak izjalovil v škodo kmetov. Jeseni 2007 se je med kmeti razširil glas, da je v Sloveniji mož, ki lahko priskrbi sijajen posel. Kmetje morajo plačati 3000 evrov za izdelavo elaborata o viziji njihove kmetije, nato pa prejmejo nepovratna sredstva iz EU in Nestleja (okoli 110.000 evrov), s katerimi morajo v pol leta nabaviti kmetijsko mehanizacijo.

Ostrowichevo podjetje 777 Global Management Group naj bi iz evropskih skladov in multinacionalke Nestle zagotovilo 80 odstotkov sredstev, 20 odstotkov pa naj bi kmetje zagotovili sami. Na ministrstvu za kmetijstvo so kmete posvarili, naj bodo pazljivi, saj iz Bruslja ni mogoče dobiti nepovratnih sredstev mimo razpisov. Posla Ostrowich menda ni mogel izpeljati, ker so mu sovražni elementi v zbirokratizirani slovenski državi metali polena pod noge, med drugim je omenjal "… mlečne lobije in požrešne kriminalne združbe ...".