Svet

Zdravilo, ki posnema učinke telovadbe!

S.R.
21. 8. 2013, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ne morete ali ne smete telovaditi, a bi vseeno radi kakšnega izmed pozitivnih učinkov vadbe? Morda bo v prihodnosti zares mogoče imeti vse pozitivne učinke vadbe, brez, da bi se premaknili s kavča.

Thinkstock
Zdravilo posnema učinke aerobne vadbe.

Zdravilo znano kot SR9009, ki ga razvijajo v laboratoriju The Scripps Research Institute (TSRI) poveča raven metabolične aktivnosti v skeletnih mišicah pri miših, na katerih ga trenutno testirajo. Miši so s pomočjo zdravila postale vitkejše, imele so večje mišice in so lahko pretekle daljše razdalje kot sicer.

SR9009 namreč posnema učinke aerobne vadbe. Če bo podobne rezultate mogoče doseči tudi pri ljudeh, bi to lahko pomenilo konec problemov s prekomerno telesno težo, metaboličnega sindroma in morda tudi konec diabetesa tipa 2.

Zdravilo je razvil profesor Thomas Burris, ki je hitro ugotovil, da je z njim mogoče zmanjšati telesno težo pri miših. SR9009 se sicer veže na beljakovino Rev-ErbAα in sledjo aktivira. To posledično vpliva na presnovo maščobe in sladkorja v jetrih, proizvodnjo maščobnih celic, pomaga pa tudi pro odzivanju telesa na vnetja. Pretekle študije na miših, ki niso imele akvirirane beljakovine Rev-ErbAα so pokazale manjše skeletne mišice, slabši metabolizem in manj kondicije za tek. Genetsko gledano, bi bile takšne miši obsojene na življene ''na kavču''.

Bo vadbo v prihodnosti nadomestilo zdravilo?

A ko so tem mišim dali SR9009, ki je aktiviral protein Rev-Erbα, so bili rezultati presenetljivi. Skeletne mišice so se opazno povečale, prav tako se je povečala raven metabolične aktivnosti. Miši, ki so jim dali SR9009 niso smele vaditi, a so kljub temu lahko tekle okoli 50 odstotkov dlje kot prej. Burris je povedal, da so živali dejansko dobile mišice, kot da bi tekle oziroma trenirale.

Burris izpostavlja, da bi zdravilo, v kolikor bo učinkovalo tudi pri ljudeh lahko pripomoglo k večjemu zdravju pri ljudeh, ki se zaradi takšnih ali drugačnih bolezni ne morejo gibati. Učinki zdravila so podobni kot pri ljudeh z metaboličnim oziroma presnovnim sindromom, ki začno telovaditi. Zniža se nivo holesterola in trigliceridov, nivoji glukoze so boljši, poveča pa se tudi aktivnost metabolizma. Za večino izmed teh pozitivnih učinkov so zaslužne mišice, ki zaradi zdravila postanejo metabolično veliko bolj aktivne.

Če bo zdravilo delovalo tudi na ljudeh, bi to lahko pomenilo nove načine za zdravljene prekomerne telesne teže in vseh problemov, ki jih slednja prinese (metabolični sindrom, sladkorna bolezen, itd.). Poleg tega bi SR9009 lahko pripomogel tudi pri drugih stanjih, ki povzročijo izgubo mišic, kot je na primer staranje, ali daljše bolezni, zaradi katerih človek ne more telovaditi. Od zdravila bi tako lahko imeli veliko korist tisti, ki trpijo za artritisom, srčnimi bolezni, kronično obstruktivno pljučno boleznijo in drugimi boleznimi, zaradi katerih ne morejo vaditi.