Črna kronika

Nikakor ne hodite na območje Velikega Rogatca!

STA/M.J.
14. 8. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slabo vreme je dopoldne preprečilo helikopterski ogled terena na območju Velikega Rogatca, kjer že več dni gori. Požar kljub dežju še ni pogašen, je za STA povedal vodja intervencije Tomaž Funtek.

Vanesa Horvat, Damjana Robnik

Dež je sicer zgornjesavinjskim gasilcem ponoči pomagal lokalizirati ta gozdni požar. Zgornjesavinjski gasilci so dopoldne na tistem delu požarnega območja, ki je fizično dostopno, polivali žarišča, dele, ki so na nedostopnem območju, pa še niso polili, je pojasnil Funtek. Kot pravi, je požar zajel območje 17 hektarjev, njegov obseg pa znaša skoraj dva kilometra. Najnižja nadmorska točka požara znaša 1205 metrov, najvišja pa 1535 metrov.

Tudi to noč bodo ne glede na vremenske razmere na območju Velikega Rogatca organizirali požarno stražo oz. bodo to stražo organizirali vse dokler požar ne bo v celoti pogašen, dodaja Funtek.

Požar je po mnenju gasilcev v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Štab vodenja intervencije vse planince in druge obiskovalce gora prosi, naj do preklica nikakor ne hodijo na območje Velikega Rogatca in se pri tem izpostavljajo nepotrebni nevarnosti. Zaradi požara je namreč teren na celotnem območju gore izredno krušljiv, prihaja do rušenja posameznih kamnov in podorov kamenja ter vejevja, opozarjajo.