Nore ideje

Avto na jedrski pogon

Artur Švarc
7. 1. 2024, 21.15
Deli članek:

Ford je v petdesetih sanjaril o avtu na jedrski pogon, a seveda v praksi dlje od makete niso prišli.

Ford
Ford Nucleon, avto na jedrski pogon, maketa iz šestedesetih let prejšnjega stoletja.

Petdeseta so bila v ZDA optimistična leta, navdahnjena z velikim skokom tehnologije v jedrsko dobo, in tako so sekanje atomov vizionarji (in utopisti) vtaknili v praktično vse aspekte življenja. Tudi v avtomobilizem.

Pri Fordu so si zamislili avto na jedrski pogon z imenom Nucleon, ki bi imel osem tisoč kilometrov dosega, vse, kar je nastalo, pa je bila maketa v približno polovici dejanske velikosti. Ford je pred kratkim v svoj Trezor dediščine dodal uradne fotografije s predstavitve leta 1958. Nucleon je bil nenavadno oblikovan avto s kabino na sprednjem delu in nekakšnim reaktorjem na zadnjem delu. Seveda niso manjkale za tista leta skoraj obvezne plavuti. V tistem reaktorju je bila kapsula z nekakšno jedrsko reakcijo (seveda v praksi neizvedljivo).

Ford
Ford Nucleon, maketa.
Nucleon je imel povrhu še uvlačljive odbijače, da je bil aerodinamično učinkovitejši, potnikom je bila (bi bila) na voljo samodejna klimatska naprava. Ker vsi vemo, kako je z razdvojenimi jedri urana, ford nucleon nikoli ni vozil po ulicah Detroita, niti kot prototip. V takratnem sporočilu za javnost se je predpostavljalo, da bi razvoj atomske energije omogočil dovolj majhen reaktor, da bi šel v avto. Na drugi strani so bili reaktorji še vedno velikanski parni stroji, a Ford je upal, da bo nekoč jedrska reakcija lahko poganjala avto neposredno. Kam z jedrskimi odpadki in kam preseliti (preživelo) mestno četrt v primeru prometne nesreče, s tem si niso belili glave.

So pa nekaj le zadeli: za polnjenje reaktorja bi naredili posebne postaje, kjer bi robotska roka zamenjala gorivo – vsakršna podobnost z idejo menjave baterij pri EV ni nenaključna. No, kot da bi Fordovi fantje vedeli, kaj bo prihodnost prinesla, so si zamislili posebne elektronske naprave spredaj in zadaj, ki bi opozarjale potnike na bližnja vozila. Asistenčni sistemi, morda?

Ford
FORD Nucleon, maketa.
Je pa zanimivo, da v videoigri Fallout dejansko vozijo avtomobili, ki so presneto podobni nucleonu. Tam potem streljajo nanje in eksplodirajo z gobastim oblakom.