Avto-moto

Leon ST je prejel pet zvezdic

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
19. 9. 2013, 08.40
Posodobljeno: 19. 9. 2013, 08.53
Deli članek:

Seat leon ST je prejel pet zvezdic na Euro NCAP testih, hkrati pa še priznanji za funkcijo večnaletnega zaviranja in asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu.

Španski ponos, seat leon v karavanski različici, je na nedavnih testih trkov Euro NCAP prejel odlično oceno za varnost v prometu. Tudi petvratna različica je prejela vse možne točke. Matthias Rabe je ob tem poudaril, da se Seat zavezuje k največji možni aktivni in pasivni varnosti v vseh modelih, kar dokazujeta tudi dve priznanji, ki ju je podelil Euro NCAP leonu ST, ti se imenujeta Euro NCAP Advanced. Prvo priznanje so podelili za funkcijo večnaletnega zaviranja, drugo pa za asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu.

Asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu s pomočjo kamere na vetrobranskem steklu zaznava omejevalne črte na cestišču in s posegi v krmiljenje preprečuje, da bi vozilo zapustilo vozni pas. Sistem je zasnovan za vožnjo po avtocestah in magistralnih cestah pri hitrosti nad 65 km/h. Funkcija večnaletnega zaviranja avtomatsko zavira vozilo po hudem trčenju in prerazporedi preostalo kinetično energijo. Če se varnostna blazina pri prvem trčenju aktivira, elektronski nadzor stabilnosti zavira vozilo in vključijo se opozorilne utripalke.

Sicer pa je ST za varnost odraslih potnikov prejel 94 %, varnost otrok pa 92 %.