Avto-moto

Novosti Goodyear Dunlop Sava Tires

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
13. 3. 2013, 16.41
Posodobljeno: 13. 3. 2013, 17.42
Deli članek:

Kakšne novosti so letos pripravili pri podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires?

Goodyear je kot prvo novost pripravil novi model EfficientGrip Performance, ki bo na voljo v 39 dimenzijah. Model si je prislužil oceno A za oprijem na mokrem, B za kotalni upor in nizkimi vrednostmi povzročenega hrupa. Goodyear je pri tem modelu uporabil tudi tehnologijo WearControl, ki omogoči enakomerno obrabo pnevmatike po celi površini in boljši oprijem na mokrem, hkrati pa nižji kotalni upor skozi celotno življenjsko dobo. Za doseganje nižjega kotalnega upora so uporabili zmes, ki zmanjša segrevanje v spodnjem delu bočnice in s tem upor med cesto in pnevmatiko (CoolCushion Layer). Za boljše zaviranje vozila so uporabili tehnologijo tridimenzionalnih blokov, ki se imenuje ActiveBraking. Ta tehnologija omogoča boljši stik blokov tekalne plasti s cesto med zaviranjem.

Dunlop predstavlja model Sport BluResponse. Na evropski oznaki je dobila oceni A za oprijem na mokrem in B za kotalni upor. BluResponse ima široke kanale v osrednjem delu za boljše spodrivanje vode pri višjih hitrostih, kljub vsemu pa dosega dobre rezultate pri zaviranju na mokrem. Po testiranju TÜV SUD Automotive (dimenzija 205/55 R 16 91V) ima novinka do 3 metre krajšo zavorno pot od povprečja testiranih konkurenčnih pnevmatik. Poleg dobrega oprijema na mokrem, pa je Dunlop poskrbel, da ima novinka v primerjavi s predhodnico do 30 % nižji kotalni upor, obljubljajo pa tudi nizek hrup in dolgo življenjsko dobo.

Pod znamko Fulda je na trg prispela tudi pnevmatika EcoControl HP, ki je namenjena kupcem, ki iščejo cenovno primerno pnevmatiko z zanesljivim nadzorom na cesti. Po ocenah TÜV SUD Automotive ima ta model uravnotežene lastnosti. Elipsasta zunanja oblika preseka plašča in nepovezana ramenska rebra pri zaviranju na suhi podlagi omogočata boljši stik s cesto in do 5 % krajšo zavorno pot na suhih cestah. Na mokrih površinah s svojo zmesjo za tekalno plast s polno siliko EcoControl zagotavlja čvrst oprijem, številni kanali AquaFlow pa omogočajo, da se voda v njih absorbira in učinkovito razprši. Podaljšani oprijemni robovi pnevmatike razbijejo sloj vode pod naležno ploskvijo in s tem pomaga pri vsesplošnem oprijemu ceste. Rezultat je 9 %  krajšo zavorno pot na mokrem.

Sava priporoča nakup katere od že obstoječih pnevmatik, npr. Intensa uhp ali Intensa suv. Oba modela bosta nudila dobro vodljivost na suhem in mokrem ter nižjo porabo.