Avto-moto

Fordova mala raketa

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
6. 3. 2012, 18.13
Posodobljeno: 6. 3. 2012, 18.24
Deli članek:

Fiesta ST je že dolgo pričakovana športna različica izjemno uspešnega malčka. Glavne konkurente polo GTI, fabio RS in ibizo cupra napada s 132 kW moči in z 1,6-litrskim turbo motorjem. Fiesta ST bo na voljo sredi naslednjega leta. Na avtocestah nas bo prepričala z dobrimi vmesnimi pospeški in končno hitrostjo 220 km/h.

Že naslednje leto bomo na naših cestah srečevali športno različico fieste, ki se je izkazala za izjemen prodajni hit. Z 1,6-litrskim bencinskim motorjem in turbopuhalom bo voznik občutil 132 kW moči (180 KM), s katerimi bo do 100 km/h lahko pospešil v sedmih sekundah, hitrost pa bo prenehala naraščati šele pri 220 km/h.

ST bo opremljena s sistemom za uravnavanje vozne dinamike Tourque Vectoring Control in ESP-jem, na katerem boste lahko izbrali tri različne stopnje delovanja. Vozilo je 15 milimetrov znižano, pri razvoju ključnih elementov športnega podvozja, pa so se pri Fordu naslonili na kolege iz reli tekmovanj.

Med opremo bomo prišteli tudi Recaro športne sedeže in sistem MyKey. Gre za sistem pri katerem avtomobilski ključ programiramo na želen način, glede na to pa lahko določimo razvoj moči motorja, glasnost radia, ta pa se lahko prižge šele takrat, ko so vsi potniki privezani.