Avto-moto

Vzrok nesreče s tragičnim koncem: športni terenec

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
28. 9. 2011, 13.11
Posodobljeno: 28. 9. 2011, 13.39
Deli članek:

Preizkus trčenja med športnim terencem in kompaktnim vozilom pokaže: Sopotniki v nižjem osebnem vozilu imajo precej povečano tveganje, da jih visoki terenec težje poškoduje, lahko pa se za njih celo tragično konča.

Nemško združenje za preiskave nesreč, ki jih naročijo zavarovalnice (UDV), zahtevajo vgradnjo sistema za zaviranje v sili v velika terenska vozila. Na podlagi njihove študije, obstaja v nesreči normalnega osebnega z terenskim vozilom občutno povečano tveganje, da potniki utrpijo težje poškodbe oz. jih celo doleti smrt. Največjo nevarnost predstavljajo težji in starejši terenci. V preizkusnem trčenju, pri katerem se Toyota RAV4 s hitrostjo 40 km/h stransko zaleti v Opel Astro, utrpi preizkusna lutka težje poškodbe v prsnem predelu, medtem ko so pri Toyoti tako majhne poledice nesreče, da se niti ne sproži voznikova zračna blazina.    

Siegfried Brockmann, ki je vodja UDV, razlaga: ''Problem ne predstavljajo vozniki terencev, temveč večina terencev samih''. Oblika njihove karoserije bi se morala prilagoditi karoseriji osebnih vozil, da bi se zmanjšale višinske razlike med njimi. Dodatno pa bi morala biti takšna vozila serijsko opremljena s sistemom samodejnega zaviranja v sili. ''Če bi se velika masa terenca samodejno pravočasno zaustavila, tudi posledice nesreč ne bi bile tako tragične'', je še dodal.