Avto-moto

eCall naj bi reševal življenja

Roman Leskovec / Auto Bild Slovenija
8. 9. 2011, 19.21
Posodobljeno: 8. 9. 2011, 19.48
Deli članek:

Evropska unija želi v vsa vozila vpeljati sistem za klic v sili, poimenovan ''eCall''. Ta naj bi v primeru nesreče avtomatsko poklical reševalne službe. Cilj tega je, da bo ta sistem za vse voznike brezplačen.

Evropska unija želi, da bi bila v prihodnosti vsa vozila serijsko opremljena s sistemom za klic v sili. ''eCall'' naj bi že sedaj vsako leto rešil na stotine ljudi, s tem ko je takoj po nesreči samodejno obvestil reševalne službe. Organi v Bruslju želijo sedaj uvesti določene zakone, saj prostovoljna vgraditev teh sistemov ni obrodila sadov; Po poročilu naj bi bilo danes manj kot procent vseh vozil v Evropski uniji opremljenih s tem sistemom. ''eCall'' avtomatsko, ko se sprožijo varnostne blazine, pokliče na številko 112 in sporoči kraj, čas in smer vožnje, kjer se je zgodila nesreča, ti pa takoj obvestijo najbližjo reševalno postajo. Voznik pa lahko tudi sam pritisne na SOS gumb, ki je v notranjosti vozila. 

Sistem, ki bo za proizvajalce stal manj kot 100 evrov na vozilo (za voznike pa bo brezplačen), naj bi bil po želji EU do leta 2015 vgrajen v vsa nova vozila, ki so bila prodana v državah Evropske unije ter na Norveškem, Hrvaškem, v Islandiji in Švici.