Mala dlan

Ste vedeli, da glasba pozitivno vpliva na razvoj nedonošenčka?

Oglasno sporočilo
6. 2. 2018, 08.24
Deli članek:

Glasba je danes vseprisotna v vsakdanjem življenju in je eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na življenje posameznika, še posebej otrok.

Otroku je v maternici zelo prijetno, saj mu zagotavlja varno okolje topline, sliši mamin glas in bitje njenega srca. Nedonošenčke pa prehiti čas, ki jim nasilno odvzame to varnost.

Inkubator naj bi maternico nadomestil tako, da se otroku dovaja vlago, kisik, toploto in ostale ključne dejavnike, ki jih potrebuje. Za vse drugo pa je nedonošenček žal prikrajšan - nima tišine in teme, ne sliši materinega glasu in bitja srca, ne more se gibati kot je le-to lahko počel v varnem zavetju maternice.

Skoraj največjo motnjo nedonošenčku predstavlja hrup, ki ga obdaja izven inkubatorja. Okolica na oddelku za zdravljenje je za otroka tako velik stres, saj se mora prisilno soočati z neznanimi in vsiljivimi dejavniki.

Študije kažejo, da ima glasba spodbuden in pomirjevalen vpliv na otroka že v maternici, enako tudi, ko pride na svet.

O vplivu glasbe na otrokov razvoj govorijo že zgodovinski viri, še zlasti pa sodobne raziskave.
 
Vpliv glasbe na otroka je resničen in merljiv, vpliv klasične glasbe se tako kaže na vseh področjih že od nosečnosti dalje. 

• glasba pomirja in spodbuja gibanje in srčni utrip otroka v maternici;
• nedonošenčki, ki v inkubatorjih poslušajo klasično glasbo hitreje pridobivajo težo;
• za povprečno 5 dni se jim skrajša bivanje v porodnišnici in imajo boljše možnosti za preživetje (zmanjšajo se tako težave z dihanjem kot uporaba pomirjeval)
• majhni otroci, ki obiskujejo glasbeni pouk, kažejo večje motorične spretnosti, matematične sposobnosti in berejo bolje od tistih, ki ga ne obiskujejo.

Različne zvrsti glasbe imajo različne vplive in zmotno je misliti, da le klasična glasba spodbudno vpliva na otrokove možgane in duševno stanje.

Otrokove možgane in telo lahko spodbudijo najrazličnejši glasbeni žanri, le da glasba ni preglasna. 

Že stari egipčani, za njimi pa stari grki, so uporabljali zvok flavte in lire za zdravljenje bolezni. Zvok in z njim glasba odpira srca, zdravi duha in dviga zavest na višje nivoje.

Zanimiv je tudi rezultat ameriške raziskave, ki je pokazala, da so se nedonošenčkom, ki so poslušali glasbo, povečale potrebe po dojenju za kar 2,5 krat, kar jim je omogočilo, da so hitreje pridobivali na teži in bolnišnico zapustili kar dva tedna pred ostalimi nedonošenčki.

Ponudite svojo dlan in pomagajte pri nakupu inkubatorjev, ki bodo malim borcem omogočili veliko življenje. Pošljite sms s ključno besedo DLAN ali DLAN5 na 1919 in prispevate 1 € ali 5 € za nove inkubatorje.