Pustolovščina od gorskih vrhov do morske obale

Maja Zajc
15. 4. 2024, 14.36
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 12.58
Deli članek:

Občina Dugi Rat se nahaja v osrčju Srednje Dalmacije in se razteza od vzhodnih vrhov mosorskega pogorja Primorska kosa do morske obale ob njegovem vznožju in ustja reke Cetine na jugu.

Na tem razmeroma majhnem prostoru, na vsega desetih kvadratnih kilometrih, se je ustvarila pahljača Dugega Rata z vsemi sredozemskimi značilnostmi. Od mogočnih gorskih površin z živopisnimi vaškimi naselji do priobalnega dela, ki ga zaznamujejo močni toni jadranskih barv.

Takšna raznolikost, v kateri se naravne danosti Dugega Rata organsko in estetsko spajajo s tisočletno kulturnozgodovinsko dediščino, je pogojevala razvoj sodobnega gospodarjenja v Dugem Ratu – turizem je postal prevladujoča dejavnost, sodelovanje v turizmu pa vsakdanjik večine prebivalstva.

Turistična ponudba

Začenja se na morski obali s čarobnimi peščenimi in prodnatimi plažami ter sodobnimi navtičnimi vsebinami, zaključuje pa se na najvišjih vrhovih gorskega grebena pri dveh prastarih hrvaških cerkvicah, Gospe od Stomorice in sv. Maksima, s katerih se odpira pogled na vse strani, daleč prek meja občine Dugi Rat.

V tem razponu je v senci gorskih grebenov zrasla vrsta vasic, ki še vedno izžarevajo izvirnost nekdanjega načina življenja poljedelcev, tu so vinogradi, oljčni nasadi, vrtovi in sadovnjaki kot podlaga gastronomske ponudbe Dugega Rata in jamstvo njene visoke hranilne vrednosti. Stare steze poljedelcev, ki se od obale dvigajo do teh visokih območij in prepletajo gorske vrhove in strmine, so spremenjene v atraktivne sprehajalne ter planinske in kolesarske poti. Po njih boste z lahkoto dosegli vse kulturnozgodovinske znamenitosti na obronkih pogorja Primorska kosa, ki se nahajajo v občini Dugi Rat. Od jam s prazgodovinskimi arheološkimi najdišči do srednjeveških in nekoliko mlajših draguljev stanovanjske, pastirske in sakralne gradnje, katerih vrednost se, zahvaljujoč vse večjemu zanimanju domačih in tujih obiskovalcev, spet prepoznavna.

Enodnevni izlet ali za večdnevne počitnice

Obalne in priobalne predele Dugega Rata zaznamujejo kontrasti med gorsko krajino ter gosto naseljenim in sodobnim obmorskim delom. Življenje tukaj utripa najmočneje. Na obali so administrativno, gospodarsko in kulturno središče Dugega Rata ter največja gostota namestitvenih in gostinskih zmogljivosti. Na obali je tudi izhodišče za vse turistične izlete: kulturne, rekreativne in pustolovske, pa tudi gastronomske. Slikovita pokrajina vabi vse obiskovalce, da se prepustijo dugoratski dogodivščini in destinacijo, ki so jo izbrali za enodnevni izlet ali za večdnevne počitnice, spoznajo od vrha do tal, od gorskih razglednih točk do plaž na obali.