Raziščite skrivnosti glavnega mesta Hrvaške

K.M.
12. 4. 2021, 10.56
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 10.56
Deli članek:

Na prvi pogled Zagreb morda res predstavlja politično, poslovno in finančno središče države, a je znano tudi po svojih naravnih danostih in usmerjenosti k športu in zdravju.

Pixabay
Zagreb

Čeprav gre za prestolnico, v kateri prevladujejo betonske površine, je Zagreb že v drugi polovici 19. stoletja zagotovil, da imajo prebivalci še danes številne možnosti za preživljanje prostega časa na zelenih površinah, sprehajališčih ter širokih ulicah. Takrat je bil namreč sprejet urbanistični načrt ureditve Spodnjega mesta, ki je vključeval tudi Lenucijevo podkev – reprezentativno urbanistično celoto, ki sestoji iz vrste trgov in parkov v Spodnjem mestu v Zagrebu.

Pixabay
Zagreb

Parki Zrinjevac, Maksimir, Ribnjak in Botanični vrt ter jezero Jarun so zelene oaze, v katerih si lahko privoščite oddih po raziskovanju skritih kotičkov mesta ter se prepustite pomirjajočemu šumenju krošenj. Številni parki in zelene površine ponujajo odlične možnosti za preživljanje prostega časa in nabiranje energije. Celinsko podnebje zagotavlja toplo in suho poletje, s temperaturami do 30 stopinj Celzija, in ne prehladne zime, kar omogoča delovanje zdravstvenega turizma z različnimi nameni vse leto.

SREDIŠČE MEDICINSKEGA ZNANJA

Bogato medicinsko znanje številnih generacij hrvaških zdravnikov izvira ravno iz Zagreba, kjer je bila ustanovljena prva zagrebška medicinska fakulteta, ki je ustanovila tudi vse medicinske fakultete na Hrvaškem ter imela hkrati pozitiven vpliv na razvoj medicinskih fakultet v regiji. Mednarodno priznana visokoizobraževalna ustanova, na kateri so študirali tudi številni slovenski zdravniki, je leta 2017 praznovala že stoletnico svoje ustanovitve, v preteklosti pa je omogočila testiranje in uvajanje novih diagnostičnih in terapevtskih postopkov v svojih številnih zdravstvenih ustanovah. Zato niti ni presenetljivo, da v Zagrebu in njegovi okolici, zaradi bogate tradicije in znanja, še danes delujejo številne priznane zdravstvene ustanove, ki se ukvarjajo z oftalmologijo, ortopedijo, estetsko kirurgijo, dermatologijo, kozmetologijo in številnimi drugimi zdravstvenimi področji.

V zadnjih letih je Zagreb postal tudi pomembna in hitro rastoča destinacija za zobozdravstveni turizem, s številnimi zobozdravstvenimi centri in ordinacijami, ki ponujajo širok spekter storitev s področij protetike, implantologije, ortodontologije ter druge storitve na visoki ravni, z uporabo najsodobnejših tehnologij, ki jih v skladu z razvojem tudi redno nadgrajujejo.

STOLP LOTRŠČAK

Je eden izmed zaščitnih znakov Zagreba. Nahaja se v Gornjem gradu – Medveščaku, v bližini Strossmayerjevega sprehajališča in vzpenjače. Njegov izvor sega v obrambni sistem mesta iz 13. stoletja, svojo podobo pa je dobil v 19. stoletju. V njem je še vedno top, ki s strelom napove, da je ura poldne. Za le nekaj kun se lahko na stolp tudi povzpnete. Zgornji del, ki je lesen, je morda najbolj zastrašujoč, a hkrati ponuja neverjeten razgled na Zagreb z okolico.

MEDVEDNICA

Pixabay
Medvednica

Gorski masiv Medvednica, ki ga prekriva gost gozd bukve, hrasta, kostanja in jelke, spada med najbolj priljubljeno izletno točko Zagrebčanov in njegovih gostov. Prepredajo jo številne sprehajalne steze. Iz mesta se lahko do najvišjega vrha gore popeljete z žičnico. Ena najbolj priljubljenih oglednih točk na Medvednici je srednjeveški grad Medvedgrad, ki je le pol ure hoje oddaljen od zadnjih mestnih hiš.

DOLAC

Pixabay
Mestni vrvež

Največja in najlepša mestna tržnica je polna lokalnega sadja in zelenjave, pa tudi drugih svežih domačih pridelkov z vseh delov Hrvaške.

KATEDRALA

Največja hrvaška sakralna stavba, grajena in spreminjana od 13. stoletja, je svoj sedanji neogotski videz dobila v 19. stoletju.

Pixabay
Katedrala