Astro

Ozdravimo sami sebe - s hipnozo

Sonči Nered Čebašek
17. 5. 2018, 15.00
Deli članek:

Človek je že davno ugotovil, da v določenih stanjih zavesti lažje sprejema sporočila, ki mu omogočajo hitrejše doseganje želenega, pa naj bo to ozdravitev, uresničitev ciljev ali izpolnitev želja.

Osebni arhiv
Praktik hipnoze Mojca Gregorčič pravi, da za dobro hipnozo potrebujemo zgolj željo, pričakovanja, zaupanje in nekaj časa.

Pri prehodu v ta stanja si ljudje od nekdaj tako pomagajo z različnimi obredi, s katerimi se zamoti zavestni del uma. Ko se zavest izklopi, se namreč lažje pride do podzavesti − delovnega področja hipnoze.

V podzavesti je vse varno spravljeno in neokrnjeno, v nasprotju z zavestjo, kjer lahko številna, nam neustrezna dejstva potisnemo v pozabo.

Hipnoza je pravzaprav stara kot človeštvo. Skozi tisočletja so jo sumerski svečeniki, perzijski magi in hinduistični jogiji uporabljali na podoben način. Sumerci, najstarejše kulturno ljudstvo na našem planetu iz dežele med Evfratom in Tigrisom, so že v 4. stoletju pred našim štetjem poznali in znali uporabljati hipnozo. Njena uporaba nikoli ni zamrla, kot naravnemu načinu za samopomoč pa ji priljubljenost v zadnjem času celo skokovito narašča.

PS
Nekateri menijo, da je hipnoza spanje, a pozor: je budno stanje globoke fizične in mentalne sprostitve, kjer se ves čas zavedamo sebe in svoje okolice.

SAMOZDRAVLJENJE

Za boljše razumevanje hipnoze smo za razlago poprosili našo največjo strokovnjakinjo na tem področju Mojco Gregorčič, ki najprej razloži, da je hipnoza povsem naravno stanje globoke, fizične in mentalne sprostitve telesa in uma, ki nam omogoča najiskrenejši in neokrnjen stik s samim seboj in z našo podzavestjo in poudari: »S pomočjo hipnoze komuniciramo z našo podzavestjo ter s sugestijami in afirmacijami menjamo zapise v podzavesti z novimi, boljšimi in ustreznejšimi za nas. Tako naravno opuščamo stare, neželene navade in razvade, odpravljamo strahove, fobije in tesnobo, izboljšujemo samopodobo, gradimo samozavest in še mnogo drugega.«

Hipnoza je popolnoma naravno stanje zavesti, ki ga doživljamo večkrat dnevno, a se ga ne zavedamo.

Ob tem poudari, da je hipnoza metoda samozdravljenja in popolnoma naravno stanje zavesti, ki ga doživljamo večkrat dnevno, a se ga ne zavedamo. »To stanje doživimo vsakokrat, ko nas pritegne zanimiv film, knjiga ali reklama, takrat, ko 'pademo' v dogajanje, ko poslušamo zanimiv govor politika, učitelja ali kakšne druge osebe, pa tudi kadar se razjezimo. Otroci večino svojega budnega dneva preživijo v hipnotičnem stanju,« pove Gregorčičeva.

SKLADNOST

Seveda je, ko se za hipnozo odločimo, nekaj stvari treba upoštevati. Ko vstopamo v hipnotično stanje, sami ali s pomočjo terapevta, je najpomembneje, da si to odkrito želimo, da smo motivirani, da imamo določena pričakovanja in da zaupamo terapevtu.

V hipnozi ne spimo, smo popolnoma budni in se zavedamo okolice. Izostrijo se nam čutila, poveča se prekrvavitev telesa in kadarkoli želimo, lahko izstopimo iz nje. V hipnotičnem stanju ne delamo nič proti sebi, nikoli ne gremo prek svojih etičnih in moralnih meja.

V hipnozi ne spimo, smo popolnoma budni in se zavedamo okolice.

Gregorčičeva še pojasni: »Vsaka hipnoza je v resnici samohipnoza, kjer nam hipnoterapevt s posebnimi tehnikami pomaga pri vstopu v hipnotično stanje. Samohipnozo lahko sprožimo sami z določenim, prej izbranim geslom. Takšno geslo je lahko vnaprej izbran in določen gib, beseda ali vizualizacija, ki ga izberete skupaj s terapevtom na predhodnem posvetu. Prvič vstopate v hipnotično stanje s pomočjo terapevta, ki vam s sugestijo preda geslo za samohipnozo.

Profimedia
Iz zavestnega v podzavestni del našega uma s pomočjo hipnoze prehajamo tako, da preskočimo kritični faktor, ki je kot nekakšen mejnik med zavestjo in podzavestjo.

Samohipnoza je odlična podpora oziroma dopolnilo hipnozi in vsem drugim načinom zdravljenja, nadaljevanje terapevtskega dela doma, saj jo lahko uporabljamo kjerkoli in kadarkoli brez prisotnosti terapevta«

Seveda postavimo še ključno vprašanje: Ali je hipnoza lahko škodljiva? Gregorčičeva je odločna: »Nikakor, hipnoza je popolnoma naravno stanje zavesti, ki ga doživljamo večkrat dnevno, a se ga ne zavedamo. Vsaka hipnoza je pravzaprav samohipnoza.«