Ko bi se vsaj motila ...

3 srhljive prerokbe Babe Vange za leto 2023

Neja Kralj, Sky History
12. 12. 2022, 14.00
Deli članek:

Tako kot otroci konec leta čakajo težko pričakovana božična darila, tako tudi milijoni ljudi z nestrpnostjo čakajo, kaj je za prihajajoče leto napovedala Baba Vanga.

Shutterstock
Vanga je napovedala tudi konec življenja na Zemlji: leta 3797, ko se bodo zemljani preselili na novo zvezdo.

Seveda je bilo pričakovanje napovedi bolgarske mistikinje tudi letos napeto, saj imajo po njeni smrti leta 1996 razlagalci prerokb težko delo. Dlje časa ko namreč mine od prerokb, težje jih je tolmačiti.
Ker pa Vanga ni uradno zapisala svojih misli, se še vedno razpravlja o tem, kaj točno je rekla in česa ni … in kaj je z izbranimi besedami sploh mislila.
Pa vendar obstaja nekaj posebnih napovedi, ki so povezane s prihodnjim letom.

UNIČUJOČA SONČNA NEVIHTA?
Ena najbolj skrb vzbujajočih napovedi leta 2023, ki jo pripisujejo Babi Vangi, se nanaša na sončno nevihto, ki bi lahko imela katastrofalne posledice. Izraz »sončna nevihta« se lahko nanaša na več pojavov na površini Sonca, vključno s sončnimi izbruhi in izbruhi koronalne mase – slednji so ogromni izbruhi plazme, ki lahko dosežejo Zemljo in povzročijo geomagnetne nevihte, ki bi lahko poškodovale električna omrežja in povzročile obsežno opustošenje.
Najbolj dramatičen primer v zgodovini je bil Carringtonov dogodek leta 1859, poimenovan po britanskem astronomu Richardu Carringtonu, ki je izklopil telegrafska omrežja ter celo povzročil požare in električne šoke. Če bi se takšen dogodek zgodil danes, v našem elektrificiranem svetu, bi bili učinki na komunikacije, storitve in vsakdanje življenje skoraj nepojmljivi.
Strokovnjaki dejansko verjamejo, da bi lahko škoda na svetovni infrastrukturi povzročila večletne izpade električne energije, kar bi sprožilo družbeni kaos in povzročilo, da bi finančni trgi zašli v vrtoglavico, ki bi zasenčila vse do zdaj.

SPREMEMBA ZEMLJINE ORBITE?
Ali bi se pot, ki jo Zemlja dela okoli Sonca, leta 2023 lahko spremenila? To je posebej fascinantna prerokba za leto 2023, ki bo imela posledice za vse nas.
Naš planet vsako leto prepotuje 584 milijonov milj okoli Sonca, epsko potovanje, ki je eliptično – v obliki ovala in ne popolnega kroga. Na natančno obliko ovala vplivajo gravitacijske sile drugih planetov, kar pomeni, da se Zemljina orbita lahko premakne in se tudi premika. Vendar takšne spremembe potekajo ciklično skozi več tisoč let.
Učinki celo subtilnih, počasnih sprememb so lahko resni. Obstaja na primer teorija, da je orbitalni premik prispeval k paleocensko-eocenskemu termalnemu maksimumu, obdobju intenzivnega globalnega segrevanja, ki se je zgodilo pred skoraj 56 milijoni let.
Če bi se v enem samem letu iz kakršnegakoli razloga zgodil radikalen premik, bi bili učinki apokaliptični. Lahko pride do skokovitih temperatur in ravni sevanja z grozljivimi posledicami za okolje. In to odmislimo možnost, da bi orbitalni premik, na katerega namiguje Baba Vanga, lahko povzročil trk asteroida, kar bi lahko bil dogodek na ravni izumrtja.

GROZODEJSTVO Z BIOLOŠKIM OROŽJEM?
Rečeno je tudi, da je Baba Vanga imela vizijo o poskusih z biološkim orožjem, ki jih bo izvajala velika država leta 2023. To je verjetno ena najbolj vznemirljivih napovedi, ki jih je kdaj podala prerokinja. Zdi se, da je pomembna tudi za trenutni, razgret geopolitični kontekst.
Nemogoče je vedeti, kateri narod je imela v mislih Baba Vanga, in ni jasno, kakšen bi lahko bil obseg takšnih poskusov. Ali lahko vključuje nakopičene viruse? Morda kakšna različica z orožjem, ki tvega, da bo pobegnila iz laboratorijskega okolja?
Tudi če do takšnega uhajanja ne bi prišlo, bi tovrstni poskusi domnevno kršili konvencijo o biološkem orožju, ki prepoveduje razvoj in proizvodnjo toksinov in agentov. Za to obstaja precedens, saj so države, vključno s Sovjetsko zvezo in Irakom, v preteklosti kršile konvencijo.
Vse se sliši precej strašljivo, a kot smo že omenili, so napovedi Babe Vange skrivnostne in jih je nemogoče preveriti, številna druga njena domnevna videnja pa so se izkazala za napačna oziroma narobe interpretirana – srčno upamo, da za aktualne napovedi velja eno ali drugo.