Magično

Ostara: trenutno najbolj aktualna boginja

Tanaaz
16. 4. 2022, 17.00
Deli članek:

Po vsem svetu je veliko boginj, povezanih s pomladnim časom. Boginja, ki jo v teh dneh največkrat omenimo in pritegne največ pozornosti, pa je Ostara.

Josephine Wall
Ostara nas uči: "Ko je življenje hladno do vas, vedite, da vedno pride pomlad."

Pri Ostari ne gre le za to, da je starokeltska boginja pomladi, trenutno aktualnega letnega časa, temveč je njeno ime različica angleškega poimenovanja velike noči – Easter.
Tudi njeni totemi sovpadajo z veliko nočjo – zajci in jajca, ki tako v naravi kot del verske tradicije prestavljajo plodnost.

NJEN NAMEN
Ostara naj bi v naravo in med ljudi, kot njen sestavni del, prinesla preporod, obnovo in rodovitnost. Bila je odgovorna za ponovno prebujanje ustvarjalnosti in podpiranje rasti novega življenja.
Ostara je bila tista, ki je ogrela vetrove, pomagala drevesom, da so vzbrstela, in stopila sneg. Njen prihod in njena prisotnost sta materi Zemlji pomagala, da se je ponovno rodila.
V starih časih, ko smo bili bolj povezani z zemljo in materjo Zemljo, je bila pomlad čudež. Ljudje so začudeno opazovali, kako so na golih vejah cveteli brsti in so se zaplate zelene trave začele dvigati skozi sneg.
Pomlad je bila čas upanja. To je bil znak, da je Zemlja zdrava, cvetoča in se po ostri zimi še naprej preraja.
To je bil znak, da ne glede na to, kakšna surovost ali hladnost je vladala čez zimo, Zemljo ima moč in modrost, da se ponovno rodi.

POMEN ZAJCA
Zajec je poseben totem za boginjo Ostaro. Čeprav obstaja nekaj različic legende, zgodba pravi, da je poškodovano ptico spremenila v zajca, ki bi lahko odlagal barvna jajca. Nekega dne se je Ostara razjezila na zajca, zato ga je vrgla v nebesa, kjer je iz njega nastalo ozvezdje Lepus. Mu je pa dala poseben blagoslov – dovolila mu je, da se lahko vrne enkrat letno, spomladi, da bi med ljudi delil svoja posebna barvna jajca.
Zajček je pomemben tudi, ker je povezan z Luno, ki je simbol ženskosti in plodnosti. Tako kot Luna se velikonočni zajec vsak dan zakoplje v temo in se ponoči znova pojavi.
Luna sledi podobnemu ritmu in se iz noči v noč ponovno rojeva, zato naj bi bil zajček povezan z vsemi boginjami plodnosti, ne le z Ostaro.

POMEN JAJCA
Jajce je kot simbol z Ostaro povezan na enak način kot zajec, saj naj bi predstavljal novo življenje ter ravnovesje moške in ženske energije.
Jajce tako kot semena vsebuje vse potenciale in obljube novega življenja; simbolizira ponovno rojstvo narave, rodovitnost Zemlje in vsega stvarstva. V mnogih tradicijah je jajce simbol za celotno vesolje. Kozmično jajce vsebuje ravnovesje moškega in ženske, svetlega in temnega, kar je vidno v jajčnem rumenjaku in beljaku. Zlata krogla rumenjaka predstavlja boga sonca, ki ga zavija Bela boginja, popolno ravnovesje, zato je še posebej primerno za Ostaro in spomladansko enakonočje, ko je vse le za trenutek v ravnovesju, čeprav je osnovna energija energija rasti in širitve.

OPOMNIK LJUDEM

Ostara nas torej spomni, kako pomembno je, da ne pozabimo na božansko iskro v sebi in da sprejmemo njeno pomoč, da v naše življenje vnese ustvarjalnost in prenovo.

Ne glede na to, kaj ste preživeli, kako ostre ali hladne so bile stvari, nič ne traja večno – kot gre Zemlja skozi letne čase, greste tudi vi.