Astro

Skrbi in nemir ali veselje? Za oboje je lahko kriva barva

Andreja Novak
8. 7. 2021, 10.10
Posodobljeno: 8. 7. 2021, 11.41
Deli članek:

Vpliv barv na počutje se dogaja med prenosom vibracij vsake barve v telo vsak trenutek, podnevi in ponoči. Te vibracije sprejemate prek vseh čutil, tudi kože, pa tudi prek drugih energijskih teles in energijskih centrov – čaker. Tako se vaše počutje temu primerno spreminja.

Dreamstime
barve

Zaradi pozitivno delujočih barv v okolju vas lahko prevzame optimizem, navdušenje in želja po ustvarjanju. Negativen vpliv barv na počutje pa lahko začutite kot nemir, ki se prikrade v vas kot oblak skrbi, ki vas prekrije, da pozabite na lepoto življenja.
Vpliv barv na počutje lahko najhitreje preverite tako, da si z zaprtimi očmi predstavljate mavrico in jo samo opazujete. Pri tem globoko dihate, posebej zaznavate vsako barvo v mavrici ter njeno gibanje po vaših energijah, po telesu navzdol, navznoter, navzven …
Ker so barve mavrice transparentne, jih vaše energije in čutila lahko sprejmejo, zato lahko takoj začutite spremembe v sebi. Prek tega poskusa se boste prepričali, kako enostavno je sprejemati vibracije barv vase in po vseh nivojih.

LASTNOSTI POSAMEZNIH BARV
Sprehodimo se od barve do barve, vi pa zaznavajte svoje občutke.

Rdeča
Lastnosti: življenjska sila, moč in pogum, živost, odločnost, samozavest
Čakra: korenska
Žleza v telesu: nadledvične žleze
Kamen: rubin, granat, korala
Dan v tednu: torek
Vpliv na telo: Rdeča je barva krvi, ki spodbudno deluje na srce in krvni obtok. Zvišuje krvni tlak in utrjuje telo, saj spodbuja nastajanje rdečih krvnih telesc in adrenalinskih žlez.
Vpliv na duha: Rdeča je zelo močna barva, ki nam pomaga premagovati malodušje in negativne misli. V čustvih predstavlja jezo. Če je v telesu ali okolici preveč energij in rdeče barve, ste razdražljivi ali nepotrpežljivi.

Rumena
Lastnosti: optimizem, bistrost misli, znanje, vedrost, lahkotnost
Čakra: sončni pletež
Žleza v telesu: trebušna slinavka, vranica
Kamen: topaz, citrin
Dan v tednu: nedelja
Vpliv na telo: Stimulira možgane in vas naredi budne, trezne in odločne. Krepi živčni in limfni sistem ter čisti prebavni trakt. V pravih – manjših količinah blagodejno vpliva na trebušno slinavko, jetra in žolčnik.
Vpliv na duha: Z rumeno barvo je izraženo navdušenje nad življenjem, radostjo in sončnimi dnevi. Povezana je z intelektualnim delom in izražanjem misli. Krepi bistroumnost, povečuje razsodnost, izboljšuje spomin, ostri um, olajšuje odločanje in ostri presojo. Pomaga pri boljši organiziranosti. Preveč rumene barve povzroči trmo.

Vijolična
Lastnosti: navdih, lepota, duhovnost, visoki ideali, dostojanstvenost
Čakra: kronska
Žleza v telesu: hipofiza
Kamen: ametist
Dan v tednu: sobota
Vpliv na telo: Vpliva na možgane in živčevje. Učinkuje očiščujoče in razkužilno. Pomirja in blaži vročinske izpuščaje in opekline. Zmanjšuje občutek lakote in uravnoveša prebavo.
Vpliv na duha: Je barva sprememb. Prinaša mir, premaguje strah in razburjenost.

Svetlo modra
Lastnosti: hladi in čisti, prinaša mir, spokojnost in modrost, uteleša zdravilnost
Čakra: grlena
Žleza v telesu: ščitnica
Kamen: akvamarin, safir, kalcedon
Dan v tednu: četrtek
Vpliv na telo: Modra je povezana z grlom in žlezo ščitnico. Učinkuje blažilno in pomirjujoče. Znižuje krvni tlak in posledično pomirja vegetativno živčevje. Zožuje žile in preprečuje vnetja.
Vpliv na duha: Svetlo modra in bledo modra pomirjata in varujeta pred hrupnostjo ter vročičnostjo dneva in preganjata slabost.

Zelena
Lastnosti: sprostitev, svoboda, nesebičnost, ljubezen, prijaznost
Čakra: srčna
Organ: srce
Kamen: žad, aventurin, smaragd, zeleni turmalin
Dan v tednu: sreda
Vpliv na telo: Zelena blagodejno vpliva na srce. Prinaša telesno ravnotežje in sprošča. Pomaga pri uravnavanju kroženja krvi, spodbudno vpliva na delovanje hipofize, sprošča mišice v prsnem košu in omogoča počasnejše in globlje dihanje.
Vpliv na duha: Zelena barva povezuje z naravo in drugimi ljudmi. Odpravlja napetost in čustvene tegobe. Navdaja vas z udobjem, sproščenostjo, zmanjšuje napetost in pomirja ter uravnoveša čustva.

Oranžna
Lastnosti: sreča, neodvisnost, iznajdljivost, veselje in radost
Čakra: spolna
Žleza v telesu: spolni organi, jajčniki in moda
Kamen: karneol, jantar
Dan v tednu: ponedeljek
Vpliv na telo: Spodbuja spolne organe in blagodejno vpliva na prebavni sistem. Krepi vranico, pljuča, trebušno slinavko in povečuje odpornost telesa. Z njeno pomočjo se hitreje izločajo tekočine iz telesa.
Vpliv na duha: Je vesela barva, ki osvobaja in sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje, pomanjkanje samospoštovanja. Vrača vero v življenje.

Turkizna
Lastnosti: sporazumevanje, zaupanje, komunikacija, zbranost, ponazarja resnico
Čakra: višja srčna
Žleza v telesu: timus
Kamen: larimar, turkiz
Dan v tednu: sreda
Vpliv na telo: Ugodno vpliva na priželjc, žlezo, ki preprečuje okužbe. Spodbuja imunski sistem, spodbudno pa deluje tudi na ščitnico in pljuča.
Vpliv na duha: Modrozeleni odtenki hladijo, poživljajo in pomirjajo. Zaščiti pred negativnimi energijskimi bitji – elementarji. Premaguje utrujenost in vliva moči za nove začetke. Osvobaja občutek osamljenosti.

Temnomodra
Lastnosti: razumevanje, zbranost, spomin
Čakra: tretje oko
Žleza v telesu: pinealna žleza
Kamen: sodelit
Dan v tednu: petek
Vpliv na telo: Je umirjena, pomirjajoča barva. Pomeni noč, zato ima enak učinek kot temno, nočno nebo – umirja in sprošča. Spodbuja umske aktivnosti, krepi jasnost misli in ustvarjalnost. Pomaga h globokemu spancu.
Vpliv na duha: Zaščiti pred negativnimi miselnimi vplivi. Spodbuja k zbranosti in jasnemu razmišljanju. Preveč temno modre lahko deluje depresivno.

Indigo
Lastnosti: intuicija, meditacija in misticizem, modrost, nadčutne zaznave
Čakra: čelna čakra
Žleza v telesu: epifiza
Kamen: lapis lazuli, sodalit
Dan v tednu: sobota
Vpliv na telo: Deluje kot narkotik. Blaži in umirja bolečine ter blagodejno vpliva na okostje, saj ohranja zdravje kostnega mozga.
Vpliv na duha: Z indigo barvo psihiatri pomirjajo duševne in živčne bolnike. Spodbuja tudi individualnost in domišljijo. Preveč indigo barve lahko odmakne od realnosti.

Rožnata
Lastnosti: ravnotežje, skladnost, obzirnost, radodarnost
Čakra: vranica
Kamen: roževec, kunzit, rodokrozit
Dan v tednu: petek
Vpliv na telo: Rožnata barva nastane pri dodajanju bele barve rdeči. Deluje manj učinkovito od rdeče, pomaga sproščati mišice.
Vpliv na duha: Čustveno pomirja, obdaja z občutkom nežnosti, topline in ugodja. Blaži razdražljivost in napadalnost, vliva občutek ljubezni in varnosti. Preganja osamljenost, potrtost in pretirano občutljivost. Ščiti pred agresivnim okoljem.

Zlata
Lastnosti: višja jasnost, brezčasnost, povezanost s časom in večnostjo
Čakra: dušna
Kamen: citrin
Dan v tednu: nedelja
Vpliv na telo: Zlata barva osvobaja depresijo in aktivira možganske centre.
Vpliv na duha: Zlato so v preteklosti uporabljali kot zaščito pred zli duhovi, ki so povzročali depresijo. Spodbuja stik s svetlobo duše in jasnostjo glede osebnega poslanstva.

BARVE V ŽIVLJENJU
Vse barve lahko v življenje vnesete na različne načine. Pri tem je pomembno, da se zavedate, da ima barva takojšen vpliv, zato je koristno začeti raziskovati njihov vpliv tako, da barve menjavate brez večjih stroškov. Preden spalnico prebarvate v rdečo in nakupite vsa rumena oblačila, preverite, kako barve vplivajo na vas v manjših količinah.
Najhitreje barve v telo vnesete s hrano in pijačo, kar vam v nekaj minutah že spremeni počutje. Zato jejte in pijte živo – naravno hrano, in počutje se vam bo temu primerno spremenilo. Najboljša rešitev je tudi z barvo informirana voda.
Zelo hiter vpliv ima tudi vsa naravna kozmetika, kjer gredo barve (kromoterapija) z roko v roki z vonjavami (aromoterapija) in s skupnimi močmi prinesejo večje pozitivne spremembe v vaše počutje.
Prek barv oblačil se vam počutje spremeni takoj, zato je izjemno pomembno, da se zjutraj, ko greste od doma, počutite dobro. Ta barva vas bo spremljala več ur, zato ne glede na modne smernice vztrajajte v barvah, ki vam spodbujajo dobro počutje.

BARVE V DOMU IN PROSTORU
Barve v prostoru delujejo na vse energije prostora ter imajo globlji in dolgotrajnejši vpliv na vse bivajoče v prostoru. Zato je pred izborom barv dobro pretehtati, katere energije in vplive želite v posameznem prostoru, naj bo to dom ali poslovni prostor.
Običajno se barve spreminjajo v domu glede na razvoj para oziroma družine.
- Kadar imate zelo omejen finančni načrt za opremljanje, vam živahne barve pomagajo aktivirati energije doma, pri tem je lahko minimalistično ali celo staro pohištvo, ki vam dobro služi še nekaj let.
- Ko so v družini majhni otroci, se običajno izbirajo pastelne barve, ki naredijo dom mladosten, vesel, in ko otroci malo odrastejo, je potrebno vsaj novo beljenje sten, ki zakrije poskuse otrok po umetniškem izražanju na steni.
- Ko otroci odraščajo in par preide v zrelejše obdobje s stabilnejšim zaslužkom, se običajno spremeni barvna lestvica in se izbirajo nevtralnejše barve.
Takrat je smiselno dom prenoviti tako, da je ena nevtralna barva prisotna povsod: bela, smetanovo bela, peščena … Potem se doda močnejša barva, ki je kot dodatek skupnim prostorom: kuhinji, dnevni sobi, kopalnici in na vseh hodnikih. Najbolje je, da je izbor te barve vezan na fengšujev pregled celotnega doma in energijsko podpira dom ter s tem vse stanovalce.
Osebni prostori, kot so otroške sobe in spalnica, lahko poleg osnovne barve, ki povezuje celoten dom, vsebujejo še drugačno dodatno barvo, za katero je dobro, da je vezana na izbor otroka oziroma vsakega posameznika.

ASTROLOŠKI NAPOTKI

V vsakem letu je za vsak mesec za vsako nebesno znamenje izbrana barva, ki najbolj ustreza. Dobro je nositi oblačila ali uživati hrano in pijačo ali spati v posteljnem perilu takšne barve ali jo na kakršenkoli drug način vnesti v vsakodnevno življenje. Julija so priporočene barve:

oven – rdeča, da boste zagoreli v svoji strastni energiji;

bik – rumenooranžna, da vas bo spodbudila k samozavesti in veselju;

dvojčka – oranžna, ki vam bo podprla samozavest in aktivirala voljo do življenja;

rak – srebrna, da vas bo spodbudila k dobremu spanju in zaščitila pred vplivi okolja;

lev – limonino rumena, ker vam prinaša osvežitev, sprostitev in dvig osebnih vibracij;

devica – oranžna, da vas spodbudi v dobri komunikaciji in veselju;

tehtnica – zelena, da vas spodbudi k poslovnemu uspehu in dobremu sodelovanju;

škorpijon – temno rdeča, saj vas sprosti, pomladi telo in duha ter okrepi seksualno energijo;

strelec – peščena, saj podpre vaše zdravje, okrepi dobro počutje in obnovi kožo;

kozorog – temno modra, da podpre pomiritev z vami in stik z globljo intuicijo;

vodnar – rožnata, da vas poveže s spomini iz otroštva in prenovi energijo;

ribi – rumena, da okrepi vaše veselje, sproščenost in odprtost za sodelovanje.