Astro

Strup za življenje: 5 najbolj škodljivih prepričanj, ki ubijajo

sn
23. 3. 2021, 19.19
Posodobljeno: 23. 3. 2021, 19.41
Deli članek:

V množici negativnih misli, ki se nam pletejo po glavi, lahko začnemo z odštevanjem od najmanj škodljive do tistih, ki nam povzročajo največ škode.

dreamstime
premišljevanje

Ko pridemo do zadnjih petih negativnih prepričanj, jih lahko poimenujemo kar življenjski strup. Psihologi se namreč strinjajo, da gre za največje mentalne, emotivne in motivacijske zavore, ki nas zabetonirajo na mestu in nam onemogočajo, da bi skozi življenje poleteli na krilih lahkotnosti.
Kadar se oklepamo teh petih stališč, se ne more poroditi nič dobrega, kaj šele, da bi nas objeli občutki sreče, zadovoljstva, izpolnjenosti, uspešnosti, vere in zaupanja.
Katere so torej škodljive misli in kako jih preobraziti?

1.  NISEM DOVOLJ DOBER
Lahko o sebi mislimo še slabše? Morda res nismo najboljši športnik, starš ali prijatelj, ampak prav nihče ni popoln in ni ga na tem svetu, ki ne bi imel slabosti. Zakaj bi potem imeli o sebi mnenje, da nismo dovolj dobri, ko pa vendar nikoli ne bomo popolni?
Pomislimo na ljudi, ki imajo omejitve – težko se premikajo, borijo se z boleznijo in imajo teoretično veliko manj možnosti za uspešno življenje kot vi. Pomislite na vse ljudi, ki so po težkih nesrečah, ki so jih doživeli, napisali knjige, v katerih so pisali svoje boleče izkušnje in s tem pomagali neštetim ljudem s podobnimi težavami. Če bi imeli o sebi prepričanje, da niso dovolj dobri, nikoli ne bi poprijeli za pero.
Začnite početi kaj, kar vas resnično veseli. Morda slikati, prepevati, pisati … in opazujte sami sebe, kako korak za korakom postajate boljši. Ugotovili boste, da vsekakor ste dovolj dobri.

2.  NIKOGAR NE BRIGA ZAME
Če to vaše prepričanje morda drži, ste svetovni fenomen.
Vsi na tem svetu smo namreč obkroženi z ljubeznijo, a ji sami pogosto postavljamo prepreke in ji ne dovolimo, da se nam približa in nas prežame. Od drugih pričakujemo velika dela in neznanska junaška dejanja, ne opazimo pa njihovih drobnih pozornosti, iz katerih se zrcalita skrb in ljubezen do nas.
S tem prepričanjem tudi nezavedno vplivate na druge, da se umaknejo sami vase, ker vam zaradi vaše ravnodušnosti niti ne želijo pokazati, da jim je mar za vas.
Kaj pa, če bi vi naredili prvi korak in drugim dali vedeti, da vam je mar zanje in da jih imate radi? Rezultati oziroma takšni njihovi odzivi na vas, kakršne si želite, se bodo pokazali zelo hitro.
Morda pa niste zadovoljni z ljudmi, ki vas obkrožajo, ker se ob njih ne počutite sproščeno? Zakaj torej ne bi zamenjali družbe, sklenili nekaj novih prijateljstev in si s tem dali možnost za bolj iskrene odnose?

3.  TA OSEBA MI NI VŠEČ
Povsem normalno je, da vsi ljudje niso po vaši meri in da vam vsi pač ne morejo biti všeč. Ampak osredotočanje zgolj na negativne lastnosti drugih vam ne morejo prinesti nič dobrega. Ko se posvečate temu, kar vam pri nekom ne ustreza, vas prežemajo neugodni občutki, čutite odpor in si želite predvsem stran od te »slabe« osebe.
Kaj pa, če bi poskusili najti pri tej težavni osebi vsaj eno njeno pozitivno lastnost? Če jih najdete še več in sami sebe večkrat opomnite nanje, toliko lažje vam bo s to osebo.

4.  DRUGI SO BOLJŠI OD MENE
Od primerjanja sebe z drugimi nimate popolnoma nobene koristi. Če čutite nasprotno, čestitamo – ste neverjeten fenomen.
Vedno obstaja nekdo, ki je lepši, pametnejši, bogatejši, mlajši, pametnejši … kot vi. Premlevanje o tem vas bo vedno navdalo z negativnimi občutki, za katere v vašem življenju res ni nobene potrebe.
Enkrat za vselej si zapomnite, da vsi ti drugi – boljši, nikoli ne morejo imeti tega, kar imate vi: vaše osebnosti, edinstvenosti in neponovljivosti.
Se sploh zavedate, kako veliko je ljudi, od katerih ste vi »boljši«?

5.  NE MORE MI USPETI
Če tako razmišljate – vam tudi ne bo uspelo in sploh nima smisla, da v življenju karkoli počnete.
Ves svet imate na dlani, svoje zdravje in svoje misli, ki naj vam od jutra do večera vztrajno govorijo: »Uspelo ti bo!«