Astro

Osupljiva metoda za oživljanje čaker: za vsako svoja meditacija

Nevenka Kamenik
3. 2. 2021, 23.00
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 23.17
Deli članek:

Čakre so vaši energetski centri, lahko bi jih poimenovali tudi transformatorji energije, saj vašemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno energijo.

dreamstime
čakre

Ti energijski vrtinci so centri naše življenjske moči in njihova uravnovešenost vpliva na naše zdravje in harmonično življenje.
Vsaka čakra upravlja del vašega življenja, in le ko so aktivne, ko se dobro vrtinčijo in so uravnoteženje, življenje lahko steče lahkotno, srečno in v zdravem telesu.
Nasvetov, kako krepiti zdraviti čakre, je več, od vseh pa je najbolj blagodejna meditacija.
Pripravili smo vam sedem meditacij, za vsako od čaker svojo. Izvajate jih lahko tudi tisti, ki sicer niste vajeni meditiranja, saj so zelo preproste in ne zahtevajo nobenega posebnega znanja, temveč le voljo in vztrajnost na poti v lepše življenje.
Če vlog posameznih energijskih centrov ne poznate najbolje, si preberite o meditacijah in tista ali tiste, ki jih potrebujete, vas bodo poklicale same.

dreamstime
čakra korenska prva

PRVA ČAKRA – ENERGIJSKO SREDIŠČE TELESA
Redne meditacije o korenski čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku v korenski čakri, notranji stabilnosti, zaupanju, sproščenosti, in če želite ostati zvesti sebi.
Zaprite oči, naredite nekaj vdihov in izdihov ter se počasi sprostite. V svoji notranji sliki si vizualizirajte drevo. Ni pomembno, če ne veste, kako se drevo imenuje, pomembno je le, da ga jasno vidite pred svojimi očmi. Zdaj si ga dobro oglejte, da se vam bo podoba močno vtisnila v spomin. Zdaj se počasi približajte drevesu in se počasi s hrbtom naslonite na drevo. Drevo vam nudi popolno zaščito, podporo, varnost in sproščenost. In zdaj poskušajte postati eno z drevesom. Počasi začutite, kako iz vaših stopal rastejo korenine in segajo globoko v zemljo ter iz nje črpajo hrano, ki jo najbolj potrebujete za svoj obstoj in razvoj. Z vsakim vdihom vsrkavate hrano matere Zemlje in z vsakim izdihom iz vas odhajajo strahovi, dvomi, nemoč, obup in vsa negativna čustva. Z vsakim vdihom vnašajte vase energije varnosti, stabilnosti, ljubezni, sočutja, vsrkajte vase vse, kar potrebujete iz tega izvira, in izdihnite vse, kar vam preprečuje pretok. Za nekaj trenutkov bodite eno z drevesom, ki samo je, vse sprejema. Vse letne čase, vročino, dež, sneg. Samo bodite spokojni kot drevo. In počasi s svojo pozornostjo pridite nazaj v prostor in čas, kjer ste.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko pa tudi večkrat na dan, še posebej če se počutite zmedene, preplašene in negotove. Redne meditacije o korenski čakri bodo pripomogle k notranji stabilnosti, zaupanju in sproščenosti. Dobili boste trdna tla pod nogami.

dreamstime
čakra spolna druga

DRUGA ČAKRA – SPOLNI IN KREATIVNI CENTER
Redne meditacije o spolni čakri vam pomagajo, če potrebujete nove ideje, če se ukvarjate s projektom, ki zahteva veliko modrosti ali občutka, ali če imate probleme na področju spolnosti.
Zaprite oči in nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite. Z vsakim vdihom si predstavljajte, da vdihujete v svojo drugo čakro oranžno energijo, in z vsakim izdihom si predstavljajte, da izdihujete vso staro energijo iz druge čakre. Zdaj si vizualizirajte veliko platno, poleg njega so različne barve in čopiči. Na platno narišite najpomembnejše želje z vsemi podrobnostmi. Prepustite se ustvarjalnemu navdihu. Nato natančno ubesedite svojo željo na zadnjo stran platna. Stopite pred sliko in jo pozorno opazujte, opazujte sleherni detajl, tako se bo vtisnila v vašo podzavest. Čez nekaj trenutkov vstopite v to sliko, postanite del nje. Občutite vsa čustva s celim telesom, občutke zadovoljstva, sreče, ljubezni, hvaležnosti. Ste del zgodbe, ki se pravkar dogaja. Ko boste meditacijo končali, si rahlo podrgnite obraz, se potrepljajte po nogah in odprite oči.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko pa jo delate tudi večkrat na dan, še posebej takrat, ko boste brez navdiha ali življenjske energije.

dreamstime
čakra solarna tretja

TRETJA ČAKRA – SREDIŠČE OSEBNE MOČI
Redne meditacije o solarni čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku te čakre. Ko potrebujete energijo, da bi šli naprej, vam bo meditiranje ob tej čakri sončnega pleteža v kratkem času obnovilo energijo zaupanja vase.
Zaprite oči in nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite. Da bi povečali svojo moč, osredotočite svojo zavest na sončni pletež in si predstavljajte vrtečo se kroglo rumene energije. Z vsakim vdihom si predstavljajte, da vdihujete v svojo tretjo čakro rumeno energijo, in z vsakim izdihom si predstavljajte, da izdihujete vso staro energijo iz nje. Vizualizirajte si sebe kot dojenčka v maternici, ki je s popkovino povezan s soncem. Prek popkovine vsrkajte izvorno moč sonca, začutite, kako vas z vsakim vdihom napolnjuje energija Sonca, z vsakim izdihom pa vas zapušča vse, kar vam ta pretok onemogoča, vsi strahovi, dvomi in občutki nevrednosti. Zaprosite za pogum, moč, modrost, razumevanje in občutke sprejemanja. Zaprosite lahko za vse, kar ta trenutek najbolj potrebujete. Odprite se tem energijam, ki naj zapolnijo vsa prazna mesta znotraj vas. Ko boste meditacijo končali, si rahlo podrgnite obraz, se potrepljajte po nogah in odprite oči.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko pa jo tudi večkrat na dan, še posebej takrat, ko boste želeli ublažiti vzpone in padce ter se izvleči iz duševnih kriz.

dreamstime
čakra srčna četrta

ČETRTA ČAKRA – CENTER UNIVERZALNE LJUBEZNI
Redne meditacije o srčni čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku v srčni čakri, notranji umirjenosti, ljubezni in sproščenosti.  Poskusite naslednjo meditacijo: zaprite oči, naredite nekaj vdihov in izdihov ter se počasi sprostite. Zavest usmerite v dihanje. Počasi usmerite svojo pozornost v srce, v sredino prsi. Srce bo morda začelo močneje biti. To je normalno. Ko začutite bitje srca, začutite tudi hvaležnost. Pomislite na vse ljudi, ki jih ljubite, jih imate radi, ter na vse tiste, ki ljubijo in imajo radi vas. Zdaj pojdite s pozornostjo k srcu. Predstavljajte si, da v njem sije svetleča točka, ki utripa v istem ritmu, kot utripa srce. Ta točka je luč vaše duše in utripa s tremi lastnostmi duše, z ljubeznijo, védenjem in blaženostjo. Točka pošilja žarečo svetlobo v celotno telo. Počasi dopustite, da ta žareča točka v vaši zavesti zbledi, in naravnajte se na celotno telo. Zaznajte občutke. Potem odprite oči.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko tudi večkrat na dan, še posebej takrat, ko boste žalostni in brez življenjske energije.

dreamstime
čakra grlena peta

PETA ČAKRA – CENTER IZRAŽANJA
Redne meditacije o grleni čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku v grleni čakri. Kadar potrebujete zdravo komunikacijo, si predstavljajte svetlomodro kroglo v energetskem centru vašega grla, kako oddaja čudovite, ljubeče vibracije. Energija v vašem grlu utripa v pozitivnih mislih in spodbudnih besedah za vas in druge, projicira samozavest in privlači ljudi, ki so odprti za vaše ideje. Predstavljajte si sebe, kako sedite pred majhno skupino naklonjenih ljudi. Morda so to člani vaše družine ali skupina prijateljev. Kdorkoli že so, so veseli in sproščeni, ko vas poslušajo. Vaša grlena čakra je nebesno modro območje, vi pa govorite z jasnim, enakomernim glasom. Ljudje se ob vašem glasu smehljajo. Radi vas poslušajo, ker govorite jasno in ljubečo resnico. Vaše mirne besede izvirajo v zeleni srčni čakri, ko pa jih izgovarjate, delujejo kot modre. Krasna modra energija vas vse obdaja, prinaša povezanost, polno miru in podpore, potem pa se pomakne ven v vesolje. Ko boste meditacijo končali, si rahlo podrgnite obraz, se potrepljajte po nogah in odprite oči.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko pa jo tudi večkrat na dan. Pomagala vam bo, da se naučite izražati sebe brez dvomov ali strahu pred zavrnitvijo. Poleg tega boste postali bolj odprti tako za sprejemanje kot za posredovanje informacij.

dreamstime
čakra tretje oko šesta

ŠESTA ČAKRA – CENTER JASNOVIDNOSTI IN INTUICIJE
Redne meditacije o šesti čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku v tej čakri in vstopu v svet domišljije, notranjih podob in vizij.
Zaprite oči in nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite. Ob vsakem vdihu in izdihu si predstavljajte temnomodro območje na sredini med svojimi očmi/obrvmi. Imate moč, da jo pripravite do tega, da žari tako močno, kot si želite. Z vsakim vdihom dodajate še več temnomodre barve in z vsakim izdihom izdihujete vse blokade in čelne čakre. Potem jo samo opazujte, kako se odpira in utripa. Medtem pa si recite: »Odpiram se, da bom prejel/-a dragocene informacije iz nevidnih virov točno ob pravem trenutku in točno na pravi način – za večje dobro vseh vpletenih.« Ko boste meditacijo končali, si rahlo podrgnite obraz, se potrepljajte po nogah in odprite oči.
Vajo morate izvajati najmanj enkrat na dan od pet do deset minut, lahko pa tudi večkrat na dan. Kmalu boste opazili, da prejemate sporočila osebnega vodstva, navdihujočih zamisli in nepričakovanih rešitev ravno takrat, ko jih najbolj potrebujete. Na to čakro se osredotočite, če hočete razviti močnejše in bolj spontane intuitivne sposobnosti.

dreamstime
čakra kronska sedma

SEDMA ČAKRA – CENTER ČISTE ZAVESTI
Redne meditacije o sedmi čakri bodo pripomogle k energijskemu pretoku vseh energetskih centrov.
Zaprite oči, sprostite se in se umaknite v svoj notranji prostor. Vizualizirajte si svoje drevo. Ni pomembno, če ne veste, kako se drevo imenuje, pomembno je le, da ga jasno vidite pred svojimi očmi. Ko se drevo pojavi pred vami, si ga dobro oglejte, tako da se vam bo njegova podoba vtisnila v spomin. Pojdite do njega in se s hrbtom naslonite na deblo. Občutite trdnost debla na svojem hrbtu in mu zavestno prepustite vso težo telesa, naj vas podpira. Drevo vam daje popolno zaščito in sprostitev. Povejte, si da je ta opora za vas dobra, ker vas bo naredila močnejše, kot če bi se naslanjali na druge ljudi. Zdaj se z drevesom uglasite in postanite eno z njim. Občutite korenine, ki rastejo iz vaših stopal in segajo globoko v zemljo, iz katere črpajo hrano, ki jo najbolj potrebujete za svoj obstoj in razvoj. Z vsakim vdihom vase vnašate hrano matere Zemlje. Z vsakim izdihom pa iz vas odhajajo strahovi in vsa negativna čustva, ki vam preprečujejo srečo. Z vsakim vdihom vpijate iz matere Zemlje vsa tista čustva, ki jih ta trenutek najbolj potrebujete, in občutite, kako njena energija napolni vaše telo. Ko boste napolnjeni, se ozrite proti listom, ki segajo v nebo in iz sonca črpajo kozmično energijo prek sončnih žarkov. Začutite, kako vas z vsakim vdihom napolnjuje sončna energija, z vsakim izdihom pa vas zapuščajo vse blokade znotraj vas. Prosite kozmičnega očeta, da vam pošlje vse to, kar ta trenutek najbolj potrebujete: pogum, odločnost ... Zdaj ste povezani z dvema tokovoma, z energijo kozmične matere in kozmičnega očeta. Za nekaj trenutkov občutite oba tokova, kako tečeta skozi in v vas. Vdihujte in izdihujte zavestno, v sebi boste začutili moč, življenjsko energijo in ljubezen.
Vajo izvajajte toliko časa, dokler se ne boste počutili notranje močni. Izvajajte jo vsak dan vsaj deset minut. S to vajo harmonizirate vseh sedem čaker!

dreamstime
čakre