Astro

Dobimo, kar si zaželimo - z močjo misli in meditacijo

Nevenka Neva Kamenik
13. 1. 2021, 22.28
Posodobljeno: 16. 1. 2021, 12.08
Deli članek:

Zadovoljstvo s samim seboj in okolico ima čudovite učinke na naše počutje. A ne le to – harmonično sevanje prenašamo tudi na druge.

profimedia
Tudi potovanja vase so povezana s ščepcem pustolovščine, ki nam vrača izgubljeni občutek živosti

In kako prenos dobrega poteka? Okrog sebe oblikujete sfero harmoničnih vibracij, kjer vse teče kot namazano.
Pozitiven odnos vedno vodi k uspehu in ustvarjanju. Negativen odnos pa je, nasprotno, vedno destruktiven in vodi k uničenju. Še kako je zato pomembno, da znamo svoje misli osredotočiti na nekaj dobrega.
Žal se danes srečujemo s toliko težavami, stresa in žalosti, da je skoraj nemogoče samega sebe imeti pod kontrolo in nenehno videti dobro, mar ne? Kaj pa če vam povem, da obstaja metoda, ki vam lahko pri tem pomaga? Metoda, ki jo izvajajo vsi uspešni ljudje tega sveta. Že veste, o čem govorim? Seveda, govorim o meditaciji.

MOČ MISLI
A preden spregovorimo o njej malce bolj konkretno, začnimo najprej pri osnovah in poglejmo, zakaj je moč misli v resnici tako pomembna in vredna naše pozornosti.
Misli so energija
Energijo lahko dojemamo kot neke vrste abstraktno silo, ki je sicer nevidna, vendar objektivno vsekakor obstaja. Vemo denimo, da imamo misli, da mislimo, da obstajajo misli, vendar jih ne moremo videti niti jih zaznati s svojimi petimi čutili. Energija misli ni vakuumsko zaprta v človeški glavi, temveč se širi v prostoru, ki nas obdaja.
Vsaka misel ima svojo frekvenco
Predstavljajte si, da so vaše misli enake radijskim valovom, frekvencam postaj. To je tako, kot bi poslušali radio – ena postaja ima 95,5 FM in predvaja rock glasbo, druga postaja ima 105,4 FM in predvaja samo pop glasbo. Skratka energija je kodirana za različne informacije glede na njene vibracije, in ko o nečem razmišljate, se frekvenca vaših misli usmerja v neko mesto v prostoru.
Tisto, v kar usmerjate pozornost, raste
Če boste ves čas nezadovoljni, vam bo svet ponujal vse več razlogov, da boste nezadovoljni še naprej. Če bo v vašem življenju prevladovala negativna miselnost, vam bo življenje kazalo svojo slabšo plat. Velja tudi nasprotno. Če boste želeli življenje spremeniti na boljše, bo najbolj naraven način, da vam bo to uspelo – pozitivno mišljenje. Človek dobi tisto, kar si izbere. Če si izberete boj z ovirami, potem bo ovir v izobilju. Če se boste z mislimi utapljali v problemih, potem bodo problemi vedno del vašega življenja.

SIDRANJE ENERGIJ
Zdaj vam je že verjetno jasno, da se sami odločamo, na kaj se bomo osredotočili. Zakaj ne bi potem preprosto ignorirali tistega, kar vam ni všeč? Zakaj bi temu, kar vas nervira, žalosti, spravlja v obup, namenjali vso svojo pozornost?
Predstavljajte si, da nekdo ne mara hrušk. Še več, sovraži jih! Že samo ko jih vidi, mu gre na bruhanje. Lahko bi jih preprosto ignoriral. Toda ne. Ne more se zadovoljiti z dejstvom, da na svetu, kjer živi on, obstaja kaj takšnega, kot so hruške. Razdražijo ga vsakič, ko se mu le za trenutek pojavijo pred očmi. Nato pa svoj odpor ves čas izraža. Tako je to videti na materialni ravni. Na energijski ravni je slika popolnoma drugačna. Človek pohlepno plane na hruške, si jih baše v usta, jih glasno prežvekuje in hkrati glasno vrešči, da jih sovraži. Z njimi si polni žepe, a obenem se davi in pritožuje, kako jih je sit. Človeku niti na pamet ne pade, da lahko hruške, če jih ne mara, preprosto izbriše iz svojega življenja.
Ni pomembno, ali neko stvar ljubite ali sovražite, pomembno je dejstvo, da s tem, ko nenehno mislite na predmet, ki v vas vzbuja neka čustva, svojo miselno energijo namestite na določeno frekvenco, zaradi česar postanete ujetnik negativnosti ali pozitivnosti. Sprejmite svojo trenutno situacijo ter odmislite nezadovoljstvo in neprijetnosti. Vedno in povsod lahko najdete dobre strani in razloge za veselje.

GOSPOD IN KUŠČAR
Oglejmo si na resničnem primeru praktičen prikaz moči negativnih in pozitivnih misli.
Starejšemu možakarju se je zdravje iz dneva v dan slabšalo. Zdravniki, ki so ga pregledovali, niso mogli odkriti ničesar. Tako se je žena odločila, da se bo pogovorila z zdravnikom. Povedala mu je, da je težava njenega moža vudujski urok. Njen mož se je sprl s tamkajšnjim vudujskim duhovnikom in ta ga je uročil tako, da mu je pred obrazom pomahal s stekleničko, polno neke tekočine. Povedal mu je, da bo kmalu umrl in da mu nihče ne more pomagati. Gospod je bil prepričan, da bo umrl, kajti verjel je vsaki besedi, ki jo je izrekel duhovnik. Tako je začel verjeti v to novo resničnost. Ko je zdravnik slišal zgodbo, se je bolniku zlagal. Rekel mu je, da se je dan pred tem srečal z vudujskim duhovnikom in mu zagrozil, da mora takoj preklicati urok. Duhovnik mu je razkril, da je bolniku v kožo vtrl kuščarjeva jajca in da so si ta utrla pot v njegov trebuh, v katerem naj bi se izlegli mladiči. Zdravnik je bolniku dejal, da ima zaradi tega strašne bolečine v telesu. Povedal mu je, da mu bo moral odstraniti kuščarja in bo potem takoj ozdravljen. Zdravnik je poklical medicinsko sestro, ki je prinesla veliko injekcijo, ki pa je bila v resnici napolnjena s snovjo, ki je sprožala bruhanje. Gospod je kmalu začel bruhati, sestra mu je prinesla vedro, gospod pa se je zvijal in stokal, saj mu je šlo na bruhanje. Ko je zdravnik presodil, da bi se moralo bruhanje umiriti, se je samozavestno vrnil v sobo. Približal se je postelji, segel v svojo črno zdravniško torbo in iz nje vzel zelenega kuščarja, tako da ni tega nihče videl. V trenutku, ko je gospod spet bruhnil, je zdravnik vrgel kuščarja v vedro in zavpil: »Poglejte, kaj je prišlo ven iz vas. Uroka ni več!« Gospod je od utrujenosti in šoka zaspal za več kot dvanajst ur. Ko se je končno zbudil, je bil zelo lačen in je z veseljem pojedel vso hrano. V enem tednu je odšel iz bolnišnice popolnoma zdrav.

NERAZDRUŽLJIVE POVEZAVE
Da, dejstvo je, da vidimo le tisto, čemur namenjamo pozornost.
Če želite razumeti vpliv negativnih in pozitivnih misli na telo, morate nujno razumeti, da sta um in materija povezana. Opisani primer dokazuje, kako vaše misli spreminjajo resničnost. Znanstveniki na področju kvantne fizike so ugotovili, da mi kot opazovalci s svojo pozornostjo kreiramo svoje življenje. V naših življenjih se pojavi namreč ravno tisto, čemur namenjamo čez dan svoje misli oziroma pozornost. Kvantni model navaja, da vse možnosti obstajajo v tem trenutku in da je od nas odvisno, kakšno prihodnost bomo s svojim opazovanjem uresničili. Če se osredotočate na to, kaj hočete, in manj na to, česa nočete, lahko ustvarite vse, kar si želite, obenem pa »izbrišete« vse, česar nočete več, saj temu ne namenjate več pozornosti.

UČINKOVITA POMOČ
Meditacija nam omogoča, da prevzamemo nadzor nad svojim umom in se osredotočimo na to, kar si želimo v življenju. Meditacija je način, ki nam pomaga, da spremenimo negativne misli in čustva v pozitivna ter si s tem ustvarimo bolj harmonično življenje. Omogoča nam, da se začnemo spreminjati od znotraj navzven. Z meditacijo presežete svoj analitični um, tako da ne boste več prisiljeni vsakodnevno podoživljati ene in iste preteklosti in čustev, povezanih z njo. Daje vam možnost, da se boste lahko na življenje odzivali drugače.
Meditacija je po tradiciji namreč sredstvo, s katerim se človek duhovno razvija. Meditacija nas notranje čisti, spreminja in zdravi. Pomaga nam doseči notranji mir in premagovati naš vsakdan. Če hočemo najti svoj notranji mir, moramo najprej umiriti svoj um in v tem je največji pomen meditacije. Ko se pomirimo s samim seboj, nas nič več ne motijo problemi okoli nas. Ta mir prehaja na vse, s katerimi pridemo v stik. Tako postanemo vir veselja in navdih za druge, pa naj bodo to člani družine, prijatelji, sorodniki, sodelavci ali naša družba. Meditacija nam pomaga, da smo bolj ljubeči, človeški, dobrosrčni in umirjeni. Osredotočenje pozornosti v meditaciji povečuje zmožnost, da smo bolj pozorni in sproščeni. To ne velja le v meditaciji, temveč v vsem, kar delamo. V življenju lahko postanemo veliko bolj učinkoviti.
Tega, kar odkrijemo, ne moremo izraziti z besedami, toda po tem doživetju nikoli več nismo taki, kot smo bili prej. Ko smo zavestno popolnoma osredotočeni, izginejo vse meje, za katere se zdi, da nas ločujejo od preostalega sveta. Odpadejo dvojnosti.

ZNANSTVENA PODPORA
Tudi znanstveniki na zahodu so začeli preučevati pozitivne psihološke in fiziološke učinke različnih meditativnih tehnik. Zdravniki večkrat priporočajo katero od vrst meditacije za lajšanje stresnih stanj, mnoga podjetja pa celo spodbujajo svoje zaposlene k vadbi meditacije. Ljudje, ki meditirajo, na splošno bolje prenašajo stres, zato so manj na bolniškem dopustu, so produktivnejši in imajo boljše medsebojne odnose. Zmanjšanje stresa pripomore k boljšemu telesnemu delovanju in odzivanju.

POZITIVNI UČINKI
Meditacija je postala tudi splošno predpisano zdravilo za bolnike z visokim krvnim tlakom ter boleznimi srca in ožilja. Vzrok je preprost – medicinska znanost je dokazala, da meditacija zmanjšuje stres in povečuje sprostitev, kar srčnim bolnikom znižuje krvni tlak ter izboljšuje delovanje srca in ožilja. Pokazalo se je tudi, da so bolniki po operacijah ali zdravljenjih, kot je kemoterapija, z meditativno vadbo hitreje okrevali in bolje prenašali tradicionalno zdravljenje.
Meditacija pomaga pri koncentraciji
Z redno vadbo postanemo zmožni obvladati svojo pozornost (um), ki jo lahko usmerimo, kamorkoli želimo, naj bo to študij, kariera, šport, umetnost ali reševanje problemov. Postanemo namreč sposobni osredotočiti se samo na eno stvar v nekem trenutku. Usmerjeno delovanje nam omogoči, da se odlikujemo na vsakem področju, ki si ga izberemo. Uspeh je posledica vztrajnega delovanja in osredotočene pozornosti, kar razvijamo s stalno meditacijo. Poleg fizičnih in duševnih koristi lahko torej z meditacijo dosežemo uspeh v vsakodnevnem življenju in izboljšamo zunanje okoliščine našega bivanja.
Meditacija je rešitev za čustvene in duševne napetosti
To je pot, s katero postajamo gospodar nad svojim razumom in čutili. Rešitev za čustvene in duševne napetosti ljudje zadnjih nekaj let iščejo v meditaciji. Meditacija veliko pripomore k našemu fizičnemu in duševnemu blagostanju. Je varna in učinkovita. Ko se naučimo meditirati, nosimo v sebi pripravljeno zdravilo, ki ga lahko uporabimo, kjerkoli in kadarkoli želimo. Pomaga, da postanemo ravnodušni do čustev in obsedenosti, zelo pa pripomore tudi k jasnemu zavedanju, kdo v resnici smo.
Pa lahkotno in uspešno meditiranje vam želim.