Astro

Tako vas okoli prinašajo vaši lastni možgani

lm
14. 11. 2020, 09.50
Posodobljeno: 14. 11. 2020, 10.28
Deli članek:

Uspeh v poklicu in v življenju je odvisen od dobrih odločitev (in malo sreče), dobre odločitve pa so odvisne od dveh stvari - da poznate dejstva in da o njih pametno razmislite. Pri tem se lahko zanesete na svoje oči in na svoje možgane, ki pa vas lahko tudi prelisičijo.

dreamstime
možgani, ženska, odločitve

1. Vse se zdi dlje, ko ste utrujeni

Razdalja je dejstvo in ne mnenje. Na vprašanje, kako daleč je nekaj, lahko dobimo popolnoma natančen odgovor. A znanstveniki pravijo, da utrujeni in predebeli ljudje, ki se težko gibajo, vse vidijo veliko dlje, kot je v resnici. Tako se lahko na primer v gorah cilj zdi veliko bolj oddaljen, kot je v resnici.   

2. Po hrani so ljudje prijaznejši

Če boste kdaj morali iti pred sodnika za prekrške, no, ali pa samo jeznega šefa, potem je veliko bolje, da sestanek organizirate popoldne. Siti ljudje so veliko bolj prizanesljivi in prijazni kot lačni. In tudi otroci, ki zajtrkujejo, so veliko bolj pridni in mirni kot lačni malčki. Tako da modrosti, da ne hodite lačni v trgovino, dodajte še to, da lačni ne sprejemajte pomembnih odločitev ali še bolje - naj o vas ne sodijo lačni ljudje.

3. Vse se zdi težje, ko si žalosten ...

Ne samo lakota, tudi čustva vplivajo na naše odločitve in presoje. Že žalostna, melanholična glasba povsem drugače zapelje naše možgane kot vesela glasba. Svet se zdi veliko grši, kadar smo žalostni.

4. ... in vse je lažje, ko si s prijatelji

In tudi druga stran je resnična - dobra družba pozitivno vpliva na naše možgane in vse se zdi veliko lažje. Bremena, naloge, odločitve so bistveno manj težke, če ima človek podporo in pomoč.  

5. Barvo določimo skupaj s kontekstom

Pred časom je po internetu krožil »meme«, ko se ljudje niso mogli strinjati, ali je obleka bela, zlata ali pa modra ali črna. Barvo vedno določamo tudi po okolici, situaciji, barvi v ozadju ..., v kateri jo obravnavamo. Tako je nekaj videti črno na določeni podlagi ali modro na drugačni podlagi. Tudi tukaj se velikokrat ne moremo povsem zanesti na svoje možgane.