Astro

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem prostoru svoje idealno mesto

Tina Pipan
24. 9. 2020, 07.00
Deli članek:

Prostor, v katerem živimo ali delamo, ni povezan samo s petimi naravnimi elementi – zrakom, vodo, ognjem, zemljo in etrom.

dreamstime
vesolje

Naravni elementi se v prostoru razporedijo vedno enako: na SZ je doma element zraka, na SV element vode, na JV element ognja, na JZ element zemlje ter v centru, središčnem delu, element etra oziroma prostora.
A prostor je povezan tudi z naravnimi načeli, energijskimi principi po djotišu – s planeti kot prenašalci in aktivatorji naše karmične popotnice. S tem se znanje vastuja, ki govori o harmonični ureditvi prostora, neločljivo povezuje z znanjem djotiša, vedske astrologije.
Vastu je pravzaprav ena izmed najmočnejših preventivnih tehnik v djotišu, saj lahko z ravnovesjem v prostoru vplivamo na ravnovesje vseh področij svojega življenja. In obratno, seveda. Kar je zgoraj, je enako temu, kar je spodaj. Kar je zunaj, je enako temu, kar je znotraj. To je del narave in našega življenja in v tem tiči ključ do ravnovesja in harmonije.
NARAVNI PRINCIPI
Djotiš pravi, da je vse, kar obstaja, sestavljeno iz devetih naravnih principov, energij, ki se na zunaj kažejo kot devet planetov našega osončja, a to so pravzaprav energijski principi, ki so v nas oziroma v vsej živi in neživi naravi. Stanje na nebu je samo odraz stanja na Zemlji in nikoli ne gre za zunanji vpliv planetov na nas (kot si ljudje velikokrat napačno predstavljajo astrologijo), temveč samo za sočasnost. Stanje na nebu, planeti oziroma grahe po djotišu, je samo ogledalo, zrcalo, ki kaže tisto, kar se dogaja v človeku. Tisto, kar smo prinesli s seboj, kar vseskozi nosimo s seboj. In če to poznamo, ozavestimo, lahko to tudi spremenimo.
Tako je tudi tloris in celotno naše stanovanje, hiša, poslovni prostor, vrt … samo ogledalo stvari in dogajanja v nas. Morda globoko zakoreninjenih obrazcev delovanja, že ozaveščenih, a še nespremenjenih, ali popolnoma nepoznanih, skritih. In pri tem tudi planeti, ki so v bistvu energijski principi v prostoru, igrajo pomembno vlogo.
RAZPOREJENOST PLANETOV
Kako so torej planeti razporejeni v čisto vsakem prostoru?
Soncu pripada vzhod, Luni severozahod. Če imamo težave s Sončevim principom v življenju (oče, avtoritete, samozaupanje, srce, glava, oči …), moramo malo bolj popaziti, kaj se dogaja na vzhodu stanovanja. Ta del ne sme manjkati (priporočljivo je, da nikoli noben del stanovanja z obliko tlorisa ne manjka, ker s tem nekaj v našem življenju odrežemo, to je vedno odraz neravnovesja).
Pri težavah z ženskim (materinskim) principom, čustvi, občutki moramo bolj popaziti na severozahod. Enako tudi pri vseh težavah s krvjo, hormoni, tekočinami v telesu, prsmi, maternico ... Vse to je namreč Lunino področje.
Merkur domuje na severu (imunski sistem, živčni sistem, dihala, komunikacija, trgovina, povezovanje). Jupiter, prinašalec modrosti, blagostanja, znanja, obilja in sreče, je doma na severovzhodu. Prav tako Ketu – mokša karaka – prinašalec razsvetljenja. Zato je severovzhod tako pomembno področje. Tu naj bo urejeno področje miru in duhovnega, z elementom vode na njem. Ustreza mu zlata barva in nikoli ne sme biti preveč zaprto, neurejeno ali manjkajoče.
Venera, ki predstavlja ljubezen, harmonijo, odnose, plodnost, ustvarjalnost, finance … domuje na jugovzhodu. Kaj je v tem delu vašega stanovanja? Ga imate odprtega, prostega, čistega, urejenega?
Mars vlada jugu. Jug je izjemno ognjen del stanovanja in ljudje s presežkom ognja v konstituciji morajo paziti, da se ne zadržujejo preveč v tem delu. Tu je že dovolj naravno prisotnega ognja in vanj ne smemo vnašati preveč ognjenih barv ali elementov. Jugu in jugozahodu ustrezajo nežne zemeljske barve, saj zemlja umirja jug in južno področje.
Na jugozahodu je doma Rahu, severno Lunino sečišče, ki predstavlja tendenco karme našega življenja, lahko pa tudi kakšne ovire, težave, preobrazbe, strahove, globoko zakoreninjene stare stvari, ki jih je dobro spremeniti tukaj in zdaj. Ni dobro imeti jugozahoda preveč odprtega, saj nam tu energija lahko uhaja iz prostora in življenja. Če pa že je tako, moramo na jugozahod vnesti več zemlje. Zelo pomembni so tudi delo na telesu in z zemljo ter zavedanje o jasni viziji, usmerjeno delovanje ter čim manj razpršenosti.
In na zahodu vlada Saturn. Zahod je področje skritega, podzavestnega, Saturn pa znamenje ovir, težav, a tudi trajnosti, stabilnosti, odgovornosti. Noben planet ni slabši ali boljši od drugega. Vse potrebujemo za ravnovesje in vse smo mi. Kaj imate na zahodu?

Eno izmed večjih neravnovesij v prostoru je vedno primanjkljaj v obliki tlorisa. Oglejte si svoj tloris in če imate na določenem delu z obliko le tega ustvarjen primanjkljaj od ravnovesne (kvadratne ali pravokotne oblike), potem potrebujete preventivo za energijski princip in naravni element povezan s to smerjo neba. Ena izmed močnih preventiv, o katerih sem že pisala, so jantre.

Najmočnejše korekcijsko orodje ...

Z jantrami si nikoli ne morete škodovati, lahko samo podprete in uravnotežite energijski princip oziroma planet, ki vam povzroča težavo v prostoru in s tem tudi v življenju.  

Dreamstime
družina