Astro

Spoznajte glavna božanstva in deve, ki vladajo prostorom

Tina Pipan
3. 8. 2020, 00.55
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 00.59
Deli članek:

V naravi je vse v popolni medsebojni povezanosti in v svojem naravnem, zdravem stanju je vsaka stvar na zemlji v popolni harmoniji z naravnimi ritmi, zakonitostmi in cikli.

profimedia
kuber

Enaki zakoni, ki delujejo pri gibanju planetov in Sonca, so tudi v nas in tudi v prostoru, ki ga ustvarimo ali zgradimo. Nič ni ločeno, vse je povezano in živo ter na vseh ravneh, od najmanjšega atoma do največje zgradbe, delujejo enaki naravni zakoni.
Pri praktičnem delu z vastujem (Vastu - izvorno znanje pri nas bolj poznanega feng šuja) je pomembnih devet božanstev prostora, ki vladajo devetim smerem neba: štirim glavnim, štirim stranskim in centru.
Deve oziroma božanstva prostora niso nič nadnaravnega, temveč zgolj naravne zakonitosti, ki so jim ljudje nekoč nekje dali imena, da so stvari lažje razumeli in upoštevali.
Katera glavna božanstva prostora torej pozna vastu?

profimedia
Brahma

BRAHMA
Brahma je eden izmed treh osnovnih naravnih zakonov in eden izmed trojice glavnih vedskih bogov, ki so Brahma, Višnu in Šiva. Brahma je tisti, ki ustvarja, in legenda pravi, da so iz njega ustvarjena vsa druga živa bitja. Brahma vlada središčnemu delu in predstavlja mesto stvarjenja, izvor življenja. Brahma sedi na lotosu, ki je njegov simbol ter tudi močna preventiva za središčni del stanovanja, hiše oziroma kateregakoli prostora. Njegovo vozilo je bel labod s čarobnimi lastnostmi. Zato je tudi labod simbol, ki podpira središčni del, brahmastan.

profimedia
Ganesh

ISA
Isa je eno od imen Šive. Šiva je tisti, ki uničuje (Brahma ustvarja, Višnu vzdržuje, Šiva uničuje). Uničevanje se nanaša na odpravljanje zla, na razkroj iluzij oziroma vsega, kar ni resnično in je prepreka nadaljnji evoluciji. Šiva predstavlja absolutno, čisto zavest in vlada severovzhodu. Pravijo, da je Šiva lahko videti zelo različno. Najpogosteje je prikazan v sedečem položaju s prekrižanimi nogami in modrim grlom. Običajno sedi na tigrovi koži, kobra pa nikoli ni daleč od njega. Do njega najlažje dostopamo skozi tišino tako, da se potopimo v absolutno, čisto zavest, in v prostoru je on tisti, ki čuva prehod do Bogov, kakor tudi pravimo severovzhodu. Globoka modra barva (barva Šivovega grla) je močna preventiva za področje severovzhoda. Sinova Šive in Parvati sta Ganeš in Kartikeja. Ganeš predstavlja prehod med absolutnim in relativnim ter je hkrati velik odstranjevalec ovir. Njegova slika, kipec ali simbol je močna preventiva na področju severovzhoda.

profimedia
Indra

INDRA
Indra je zelo poznan vedski bog, ki vlada področju vzhoda. Njegove značilnosti se tesno povezujejo z značilnostmi Sonca/Surje. V Vedah je Indra najmočnejše božanstvo. Njegov edini močni nasprotnik je Varuna, ki je na nasprotni strani – na zahodu. Indra je Sonce, izvor življenja in hkrati tudi bog plodnosti. Upravlja nebo in mavrica je njegov simbol. Daje varnost in obilje ter podpira tiste, ki sledijo svoji dharmi. Njegovo vozilo je slon, ki je močan simbol za podporo vzhoda. Prav tako mavrica. Simbol Indre (tako kot tudi Sonca) je svastika, ki je močan starodavni simbol za podporo vzhoda. Svastika predstavlja Sonce in celoto. Pomeni: vse je dobro, vse je celo.

dk
Agni

AGNI
Jugovzhodu vlada Agni, bog ognja. Agni odstranjuje temo in demone. Je življenjska iskra, ki je prisotna v vsakem živem bitju. V našem telesu agni predstavlja prebavni ogenj, tako pomemben za absorpcijo hrane. Brez agnija ni sprememb. Njegova barva je rdeča, vozilo pa oven, oboje je močna podpora področju jugovzhoda, ki mu vlada Agni. In seveda ogenj oziroma svečka, ki jo prižgemo na jugovzhodu vsakega prostora.

profimedia
Jama

JAMA
Jama je vedski bog smrti. Ponekod se povezuje s Šanijem – Saturnom, saj prinaša težke naloge, a tudi nagrajuje vztrajnost in vzdržljivost. In čeprav se Jama prikazuje kot strog moški, ki jaha bika, pa je ena izmed njegovih rok vedno iztegnjena kot blagoslov, kar kaže na milostni drugi obraz Jame. Legenda pravi, da Jama ni bil rojen kot božanstvo, temveč kot človek. Pravzaprav je bil prvi človek, ki je dosegel nesmrtnost. To je dosegel tako, da je šel čez sebičnost in strah pred smrtjo. Pozna človeško naravo in nam kaže pot, kako lahko dosežemo nesmrtnost. A Jama ni samo bog smrti, je tudi simbol dharme, naše življenjske naloge, in kaže tudi na samorealiziranega človeka, ki sledi svoji dharmi, življenjski nalogi. Simbol Jame je bik, v prostoru pa ga lahko na jugu podpremo tudi s sliko modreca ali nečim, kar nam predstavlja modrost.

profimedia
Pitri

PITRI
Jugozahodno področje v vastuju je pod vladavino božanstva, ki se imenuje Pitri. Pravzaprav je to božanstvo največkrat v skupini in se imenujejo Pitrisi. Pitrisi so božanstvo prednikov. Predstavljajo naše umrle prednike, ki spremljajo in podpirajo žive potomce ter naše obnašanje v svetu tukaj in zdaj. Smrt, nepremičnost, teža in stabilnost – vse to pripada Pitrisom. Nekateri jugozahodno področje povezujejo tudi z Niriti, boginjo uničenja, zato je k jugozahodu treba pristopiti s spoštovanjem in umirjenostjo ter hkrati bolj zapirati to področje. Simbol, vozilo Pitrisov je lev, ki ščiti to področje. Kipec ali simbol leva je močna preventiva na jugozahodnem delu stanovanja, hiše. Na jugozahodno področje se tudi zelo priporoča postaviti nekaj, kar je povezano z našimi predniki (lahko skupnimi ali osebnimi).

dk
Varuna

VARUNA
Varuna je božanstvo zahoda. Največkrat se povezuje z nasprotnikom Indre, ki je božanstvo vzhoda. Varuna je božanstvo temnih in nepoznanih prostorov, tako zunaj nas kot znotraj nas. Indra je tisti, ki nosi svetlobo, Varuna pa nas spozna z drugim delom nas – skritim, skrivnostnim, temnim in neznanim. Vendar se na Varuno ne sme gledati negativno, kajti on daje tudi umirjenost in odmor od pretirane fizične ter psihične izčrpanosti. Hkrati lahko prinese občutek celote, ravnotežja in notranji mir ne glede na zunanje težave. Indra predstavlja levo stran možganov, Varuna pa je desna stran – intuitivna. Indra predstavlja začetek, Varuna (skupaj z Jamo) predstavlja konec. Od njega moramo sprejeti pomembno življenjsko modrost – ne samo da se stvari začenjajo, rojevajo (Indra), vse stvari se nekoč tudi končajo. In to je pomembna lekcija zahodnega področja. Težava lahko nastane, če tega nismo sposobni sprejeti. Varuna je tudi bog oceanov in velikih voda. Njegovo vozilo je riba-krokodil, njegova barva je zelena. Vse to podpira tudi zahodno področje kateregakoli prostora.

profimedia
Vaju

VAJU
Vaju je bog vetra in njegova osebnost je nemirna, spremenljiva in vznemirjena. Domuje in vlada na severovzhodu. Hiter je in usmerjen v aktivnosti, v hitre prihode in odhode. Je kot veter, ki ga je nemogoče uloviti ali ustaviti. Prav tako je ljubitelj cvetja, saj nosi njegovo seme naokrog. Je božanstvo ptic in vseh rastlin, je zaščitnik narave. Prav tako je nebeški glasbenik. Vaju potrebuje prostor, svobodo in aktivnost. Njegova barva je zelena in ta barva zelo podpira severozahodno področje prostora. Prav tako ga zelo podprejo rastline v prostoru. Vendar se nanj ne moremo zanesti, saj je njegova narava nestanovitna, spremenljiva, nemirna in hitra. Njegovo vozilo je antilopa, simbol je zastava, simbol gibanja v vetru, barva zelena. Vse to lahko podpre severozahodno področje v prostoru, vendar na tem delu ne sme biti nič, kar potrebuje stabilnost in trajnost.

DK
Soma

SOMA/KUBERA
Soma in Kubera sta dve božanstvi, ki upravljata in domujeta na severu. Kubera je bog obilja in je največkrat prikazan kot debelušen človek, ki ima na sebi različne vrste nakita – kot simbol bogastva. V eni roki drži vrečo, polno zlata, in v drugi žival, ki je podobna hrčku. Na severu ga podpiramo tako, da v ta del stanovanja postavimo stvari, ki imajo večjo vrednost in nam predstavljajo bogastvo, obilje.
Soma prav tako upravlja severno področje prostora. Soma je drugo ime za Čandro – Luno. A Soma na severu se nanaša na božanski nektar nesmrtnosti, ki so ga bogovi skupaj z demoni iztisnili iz prvobitnega oceana. Soma daje nesmrtnost in popolno zdravje. Pomaga nam prečistiti telo vseh strupov in škodljivih snovi. Somin simbol je polmesec, sedi pa na kočiji v obliki lotosa. Zato je tudi lotos povezan z njo in močno podpira severno področje.

Božanstva prostora so pravzaprav energijski vzorci, povezani z delom nekega bivalnega prostora in hkrati z delom nas in našega življenja. Ko jih uravnotežimo v prostoru, jih lažje razumemo in harmoniziramo tudi znotraj našega življenja.